Τις θέσεις τους αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών, τον οποίο έθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασαν σήμερα τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ζητώντας να ξεκινήσει πραγματικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος σημείωσε πως «οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» ωστόσο όμως, επισήμανε πως πριν από τη σύνταξη του νομοσχεδίου «δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΤΗΣΕΕ, η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση «περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιδιώκεται να λύσει». Και προσέθεσε πως «το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει ήδη γίνει με όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν έχει καμία σχέση με το άτακτο πλαίσιο που λειτουργούσε η αναλογική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, για πρώτη φορά λειτουργεί το τηλεοπτικό τοπίο σε ένα εύρυθμο πλαίσιο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διατυπώσει διαχρονικά τις προτάσεις τους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν υγιώς και με ασφάλεια, ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες. Είναι απολύτως αναγκαία η σωστή λειτουργία, όμως το πλαίσιο πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από ορθολογικό σχεδιασμό».

Τέλος χαρακτήρισε «αστεία» την άποψη ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στο κράτος παραθέτοντας σειρά από οικονομικά στοιχεία για τις πληρωμές που έχουν κάνει σε φόρους, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. «Έχουν αποδοθεί όλοι οι φόροι και όλα τα τέλη που προβλέπονται από τη νομοθεσία» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ Στρατής Λιαρέλλης ανέφερε πως το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει «αρκετές αοριστίες και πολλά προβληματικά σημεία, που κατά τη δική μας γνώμη δεν ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα».

«Τα επιχειρήματα που έχουν επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο δεν ισχύουν», προσέθεσε, «επειδή το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται πια εξαιτίας του ψηφιακού φάσματος, είναι ρυθμισμένο, στη βάση όσων η ίδια η Πολιτεία έχει θέσει, εξαιτίας και των σχετικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Το παρόν περιβάλλον λειτουργίας και αδειοδότησης του Παρόχου Δικτύου, όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα εξορθολογισμού του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και σύγκλισης στα ευρωπαϊκά πρότυπα». Και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα ρυθμίζει οριστικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις άδειες περιεχομένου.

Το επόμενο διάστημα, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς και αρχές για τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Στόχος να ξεκινήσει «ένας γόνιμος κι ωφέλιμος διάλογος, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού κλάδου που θα βελτιώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών διασφαλίζοντας την ελευθερία και την πολυφωνία», κατέληξαν τα μέλη του ΔΣ ΕΙΤΗΣΕΕ.