Με σκοπό να ανανεωθεί μια από τις πιο εμβληματικές και αναγνωρισμένες σατιρικές εκπομπές της γαλλικής τηλεόρασης η οποία καυτηρίαζε την επικαιρότητα χρησιμοποιώντας μαριονέτες πολιτικών και επωνύμων, η εκπομπή Guignols de l’ info, η νέα διοίκηση του Canal Plus, αποφάσισε να απομακρύνει από την συντακτική ομάδα τέσσερις από τους δημιουργούς της

Έπειτα από πολλά χρόνια στο τιμόνι του προγράμματος του συνδρομητικού καναλιού, οι Lionel Dutemple, Julien Herve, Philippe Mechelen και Benjamin Morgaine θα αποχωρήσουν από την εκπομπή, αφού ο νέος γενικός διευθυντής του καναλιού θεωρεί πως είχαν «εξαντληθεί» και δεν ανταποκρίνονταν σε αυτό που επιθυμούν οι νέοι ιδιοκτήτες του σταθμού.

Για κάποιους από αυτούς αυτή η απόφαση σημαίνει το τέλος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, 15 και πλέον ετών. Συγκεκριμένα ο κ. Dutemple, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, φαίνεται να πληρώνει το κόστος της στενής του σχέσης με τον απερχόμενο γενικό διευθυντή του Canal Plus αφού απομακρύνεται έπειτα από 16 χρόνια στην εκπομπή.

Les Grecs Guignols

Στην χώρα μας η εκπομπή έγινε ιδιαίτερα γνωστή στις αρχές της εφαρμογής του μνημονίου, όταν σε ένα από τα ευρηματικά τους σκετσάκια αναφέρονταν στην κατάσταση της χώρας μας. Το βίντεο τοποθετείται σε ένα εργαστήριο, όπου γίνονται πειράματα με έναν Έλληνα, ντυμένο μάλιστα με φουστανέλα, ο οποίος και συμβολίζει φυσικά το τι έπεται για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, αν τα απάνθρωπα μέτρα εργασίας που επιβάλλονται εδώ επιτύχουν.

Η μακρά ιστορία της εκπομπής

Η εκπομπή μετρά σχεδόν 30 χρόνια τηλεοπτικής ζωής και από τα σκετς της έχουν περάσει φυσικά όλοι οι πρωταγωνιστές της γαλλικής πολιτικής σκηνής, καθώς και επώνυμοι, δημοσιογράφοι αλλά και ξένοι ηγέτες. Η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 1988 με τον τίτλο «Les Arenes de l’info», και δεν άργησε να γίνει ιδιαιτέρως αγαπητή στο γαλλικό τηλεοπτικό κοινό. Οι στερεότυπες φράσεις των πρωταγωνιστών της επικαιρότητας, αλλά και η πετυχημένη αναπαράσταση τους με μαριονέτες, έχει γίνει πλέον κτήμα της γαλλικής λαϊκής κουλτούρας.

Ιδιαίτερα  ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Jacques Chirac φαίνεται πως αποτέλεσε αγαπημένη περσόνα των δημιουργών που τον χρησιμοποίησαν υποδειγματικά σε δεκάδες σκετς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην σκιαγράφηση μιας πλευράς του συντηρητικού πολιτικού που ποτέ δεν θα έβγαινε προς τα έξω διαφορετικά.

Η ελληνική προσπάθεια στα χνάρια των Guignols

Στα πρότυπα της γαλλικής εκπομπής, επιχείρησε και η ελληνική τηλεόραση να διαρθρώσει τη δική της σατιρική πολιτική εκπομπή εκμεταλλευόμενη το μοναδικό ταλέντο του Γιώργου Μητσικώστα. Η εκπομπή «Φτύστους» προβλήθηκε το 1995 με κούκλες των βασικών πολιτικών φτιαγμένες εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.

Όπως αναμετέδωσαν φυσικά τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το πρόγραμμα που αποτελεί ναυαρχίδα του καναλιού θα συνεχιστεί, με διαφορετική αυτή τη φορά ομάδα η οποία θα έχει επιλεγεί μέχρι τις αρχές του 2016.