Ως το πρώτο μέτρο άμεσης σύγκρουσης με τα συμφέροντα, το οποίο από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά ως ελάχιστο αντιστάθμισμα για το σκληρό πακέτο μέτρων που φέρνει η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, προωθείται άμεσα σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες, ανοίγοντας ολοκληρωτικά το μέτωπο της κυβέρνησης με τους καναλάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα υπάρχει κάποια «μοριοδότηση» στους καναλάρχες που εκμεταλλεύονται ήδη – παρανόμως σύμφωνα με την κυβέρνηση – τηλεοπτικές άδειες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου επιχειρεί να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, καθώς τις άδειες θα πάρει όποιος «χτυπήσει» πιο δυνατά στη δημοπράτηση.

Το άμεσο κόστος για όποιον θέλει άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα θα είναι 13 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 8 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι καταβεβλημένα στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν τη βάση από την οποία θα ξεκινήσει η δημοπρασία.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πόσες θα είναι οι άδειες που θα δημοπρατηθούν, καθώς οι παλαιότερες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τρεις με τέσσερις είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για «φίμωση» του Τύπου.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη και για εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια, με την σχετική άδεια να κοστίζει περισσότερο.