Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του πλανήτη, επικεφαλής του πολιτικού του κόμματος και αρχηγός του ελεύθερου κόσμου.

Οι αποφάσεις του μπορεί να αποκλιμακώσουν μία κρίση ή να ξεκινήσουν ένα πόλεμο. Το βέβαιο είναι ότι αυτά που λέει ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός.

Τα σχέδια και το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, οπότε στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «συνηθισμένη ημέρα» για τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, αν όλα πάνε καλά, μία συνηθισμένη ημέρα στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

Ο πρόεδρος συνήθως ξυπνάει πολύ νωρίς και στη ρουτίνα του περιλαμβάνεται πρωινή γυμναστική πριν ξεκινήσει την ημέρα του.

Φτάνει στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ οκτώμισι και εννιά και ενημερώνεται για το πρόγραμμά του από την προσωπική του γραμματέα, την Φεριάλ Γκοβασίρι.

Γύρω στις 10 ενημερώνεται από το συμβούλιο ασφαλείας. Συχνά, αυτή η ενημέρωση γίνεται και μέσω τάμπλετ.

Ο πρόεδρος ενημερώνεται για οποιαδήποτε νέα πληροφορία που έχει να κάνει με τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ φυσικά οι σύμβουλοί του τον προειδοποιούν για τυχόν νέες κρίσεις στον πλανήτη.

Στην ημέρα φυσικά περιλαμβάνεται σειρά τηλεφωνημάτων και συναντήσεων.

Αν βρίσκεται εν μέσω νομοθετικής μάχης στο Κογκρέσο, τότε θα συναντηθεί και με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Επίσης, θα συζητήσει τυχόν νομοθετικές πρωτοβουλίες με το προσωπικό του.

Στην ημέρα περιλαμβάνονται και οι «χειραψίες» όπου ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνει και χαιρετά κόσμο στο Λευκό Οίκο.

Κάποιες μέρες, υποδέχεται άλλους ηγέτες, ενώ σπανιότερα μιλά στον Τύπο.

Η ημέρα για τον Μπαράκ Ομπάμα τελειώνει γύρω στις έξι το απόγευμα.

Συνήθως δειπνεί με την οικογένειά του γύρω στις έξι και μισή και προσπαθεί να βρει και λίγο χρόνο για να δει τις κόρες του, Σάσα και Μαλία.

Ωστόσο, η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Συνήθως κάνει δουλειά γραφείου περίπου ως τις 11 και μισή το βράδυ και μετά προσπαθεί να διαβάσει για κανένα μισάωρο.

Γύρω στα μεσάνυχτα -αλλά συχνά και πολύ αργότερα- πηγαίνει για ύπνο. Αν δεν τον διακόψει κάποιο νυχτερινό τηλεφώνημα, θα κοιμηθεί για περίπου έξι ώρες.