Είτε από τη θέση του τραγουδιστή, είτε από την πλευρά του συνθέτη, μουσικού, συγγραφέα ή ηθοποιού, ήταν «αυθεντικός». Δεν ήταν απλά ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά κι ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος.

Ήταν ο Τζον Λένον.

Ένας άνθρωπος που άφησε εποχή τόσο για τις επιτυχίες του με το συγκρότημα των Beatles, όσο και για τη δράση του ως ακτιβιστής.

Πριν από λίγες ημέρες (στις 8 Δεκεμβρίου) ήταν η μαύρη επέτειος από τη δολοφονία του, το 1980.

Ο δολοφόνος του, Μαρκ Τσάπμαν, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Είχε υποστηρίξει ότι τα «κακά πνεύματα» τον ώθησαν στην πράξη αυτή.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του Τζον Λένον, ας μάθουμε μερικά πράγματα για τον ίδιο και τη ζωή του, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας Today I Found Out.

1) Όταν ήταν μικρός συμμετείχε σε χορωδία και ήταν πρόσκοπος. Η επαναστατική μορφή της rock ‘n roll σκηνής είχε ξεκινήσει την «καριέρα» του ως τραγουδιστής σε μια εκκλησιαστική χορωδία, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα προσκόπων 3rd Allerton Boy Scout.

2) Ήταν ο τελευταίος από τα «σκαθάρια» που έμαθε να οδηγεί. Ο Τζον Λένον πήρε το δίπλωμα οδήγησης σε ηλικία 24 ετών, στις 15 Φεβρουαρίου του 1965. Ο ίδιος όμως ήταν πολύ κακός οδηγός και τελικά… παράτησε το «άθλημα» όταν το 1969 τράκαρε την Άστον Μάρτιν του κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σκωτία με τη σύζυγό του, Γιόκο Όνο, το γιο τους και την κόρη της Γιόκο. Ο Λένον χρειάστηκε 17 ράμματα μετά το ατύχημα. Μετά από αυτό το περιστατικό μετακινούνταν πάντα με σοφέρ.

3) Ήταν ο μοναδικός από τους Μπιτλς που δεν έγινε ποτέ «full-time» χορτοφάγος. Ο Τζορτζ Χάρισον ήταν το πρώτο «σκαθάρι» που έγινε χορτοφάγος, σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές το 1965. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ακολούθησε μερικά χρόνια μετά, ενώ ο Ρίνγκο δεν έγινε χορτοφάγος τόσο για πνευματικούς λόγους, όπως ο Πολ και ο Τζορτζ, αλλά για λόγους υγείας. Ο Τζον Λένον «έπαιξε» με τη χορτοφαγία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, όμως πάντα κατέληγε να τρώει κρέας με κάποιο τρόπο.

4) Μια φορά έδειρε σχεδόν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο. Φήμες ήθελαν το Τζον Λένον να είναι ομοφυλόφιλος την εποχή που οι Μπιτλς γνώρισαν τον disc jockey Bob Wooler. Ο Wooler ήταν πολύ στενός φίλος του συγκροτήματος και τους είχε παρουσιάσει στη σκηνή πάρα πολλές φορές. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε –σημειώνει το δημοσίευμα- συνέβη στα 21α γενέθλια του Πολ, στις 18 Ιουνίου του 1963. Στο πάρτι αυτό ο Wooler έκανε πλάκα στον Τζον, λέγοντας με έντονο ύφος: «Έλα Τζον, πες μας τι πραγματικά συνέβη με σένα και τον Μπράιαν; Όλοι γνωρίζουν άλλωστε, οπότε πες μας». Ο Τζον είχε πιει ήδη πάρα πολύ εκείνο το βράδυ (άλλωστε είχε τη φήμη του βαρύ πότη). Σε έξαλλη κατάσταση, επιτέθηκε στον Wooler κλωτσώντας τον με μανία στα πλευρά, ενώ εκείνος ήταν πεσμένος στο πάτωμα. Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει, ότι σταμάτησε να τον χτυπά «επειδή συνειδητοποίησα ότι θα τον σκότωνα…». Ο Wooler μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι μεταξύ άλλων προβλημάτων, είχε και σπασμένα πλευρά.

5) Ο Τζον Λένον μισούσε τη φωνή του και ζητούσε από τον παραγωγό των Μπιτλς, Τζορτζ Μάρτιν, να την «καλύψει» με κάποιο τρόπο.

6) Ήταν απογοητευμένος από όλους τους δίσκους των Μπιτλς. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με τον παραγωγό του, κάποια χρόνια μετά τη διάλυση του γκρουπ, ο Λένον αποκάλυψε στον Μάρτιν ότι ήθελε να επαναηχογραφήσει όλα τα τραγούδια τους.

7) Του άρεσε πολύ να παίζει «Monopoly». Κουβαλούσε πάντα μαζί του μία στα ξενοδοχεία που διέμενε το συγκρότημα.

8) Κάποιες φορές κοιμόταν σε… φέρετρο. Σύμφωνα με τον Άλαν Γουίλιαμς, έναν από τους πρώτους μάνατζερ του γκρουπ, στο Τζον Λένον άρεσε να κοιμάται σε ένα παλιό φέρετρο, που είχε ο ίδιος στο καφέ μπαρ που διατηρούσε «The Jacaranda».

9) Όσο για τον καλύτερο στίχο που πίστευε ότι είχε γράψει ποτέ ο ίδιος… Όταν κάποτε ένας φίλος του τον ρώτησε ποιος ήταν ο καλύτερος στίχος που είχε γράψει ποτέ, ο Τζον Λένον απάντησε: «Αυτό είναι εύκολο. Το ‘All you need is love’».