Ενθουσιασμό προκάλεσε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ η γέννηση του γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, που είναι τρίτος στη σειρά για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου.

Το αγόρι που «χαίρει άκρας υγείας» γεννήθηκε στις 16:24 ώρα Λονδίνου (15:24 GMT), και έχει βάρος 3,8 κιλά που είναι βάρος ρεκόρ για νεογέννητο παιδί, στην πρόσφατη ιστορία της βρετανικής μοναρχίας. Στην πρώτη του δήλωση μετά τη γέννηση του βασιλικού μωρού, ο μπαμπάς Ουίλιαμ, ανέφερε ότι ο ίδιος και η Κέιτ «δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι». Όπως έγινε επίσης γνωστό ο Ουίλιαμ πέρασε τη νύχτα στο πλάι της Κέιτ.
 
Η ανακοίνωση του χαρμόσυνου νέου προκάλεσε έκρηξη στα κοινωνικά δίκτυα και έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα από τους τουρίστες που συγκεντρώθηκαν έξω από τις βαριές πύλες του παλατιού, ενώ οι «βρύσες» στην περίφημη πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου φωτίστηκαν με μπλε χρώμα προς τιμήν του αγοριού, και εκατοντάδες Βρετανοί και τουρίστες γιόρτασαν υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού.

«Είναι ένα υπέροχο μωρό, ένα όμορφο μωρό», είπε ο Δρ Μάρκους Σέτσελ που παρακολούθησε τη γέννηση. Το νεογέννητο και η μητέρα «είναι καλά», πρόσθεσαν οι γιατροί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τοκετού. Το παλάτι αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘και ο Δούκας του Εδιμβούργου (προγιαγιά και προπαππούς), ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης (παππούς και γιαγιά), ο πρίγκιπας Χάρι (αδελφός του Ουίλιαμ και θείος του μωρού) και η οικογένεια Μίντλεντον (η οικογένεια της Κέιτ) «έχουν ενημερωθεί και είναι ενθουσιασμένοι με την είδηση».

Η άφιξη του «βασιλικού μωρού» του οποίου το όνομα δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά ήδη έχει λάβει τον τίτλο του πρίγκιπα, προκάλεσε χιονοστιβάδα συγχαρητηρίων μηνυμάτων από το ολόκληρο τον πλανήτη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν το πριγκιπικό ζεύγος για τα γεννητούρια. «Λαμβάνοντας υπόψη την ειδική σχέση που υπάρχει μεταξύ μας, οι Αμερικανοί είναι στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τη γέννηση του νεαρού πρίγκιπα», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήλωση του ζεύγους Ομπάμα.

Παρότι στη γέννηση του μωρού δεν τηρήθηκε κατά γράμμα το βασιλικό πρωτόκολλο καθώς η νέα τεχνολογία έκανε το θαύμα της, η επίσημη ανακοίνωση ότι ο νέος πρίγκιπας ήρθε στον κόσμο, έγινε σύμφωνα με τη βασιλική παράδοση. Η επίσημη ανακοίνωση αναρτήθηκε σε ένα καβαλέτο μέσα από τις πύλες του Μπάκιγχαμ γράφοντας «Η αυτής Υψηλότητα η δούκισσα του Κέμπριτζ, γέννησε γιο στις 16:24. Η Υψηλότητα της και το παιδί είναι και οι δύο είναι καλά». Ταυτόχρονα σχεδόν ένας βασιλικός τελάλης με κόκκινη στολή και χρυσόβουλο στο χέρι, ανακοίνωσε με βαθιά στεντόρεια φωνή του χαρμόσυνο νέου της γέννηση του μωρού.

Αυτό που παραμένει άγνωστο, σημειώνει το ΑΜΠΕ, είναι το όνομα του μωρού που πιθανώς να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αν ληφθεί υπόψη ότι για το όνομα του μπαμπά του Ουίλιαμ οι Βρετανοί περίμεναν μια εβδομάδα και για του παππού του Κάρολου ένα ολόκληρο μήνα. Ο Κάρολος μετά τη γέννηση του εγγονού του δήλωσε: «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι με την άφιξη του πρώτου εγγονού μας»ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το έθνος μας».

Οι εορτασμοί για τον ερχομό του νέου πρίγκιπα θα συνεχιστούν την Τρίτη, όταν 103 κανονιοβολισμοί θα ριχτούν προς τιμήν του βασιλικού μωρού. Οι 62 από τον Πύργο του Λονδίνου και άλλοι 41 από το Γκριν Παρκ.Η γέννηση του νέου βασιλικού μέλους έφερε στο προσκήνιο και ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο. Για πρώτη φορά από το 1894 και την εποχή της βασίλισσας Βικτορίας, η εν ζωή βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, εν προκειμένω η Ελισάβετ έχει τρεις στη σειρά διαδόχους του βρετανικού θρόνου. Αυτό είχε συμβεί το 1894 όταν γεννήθηκε ο δισέγγονος της βασίλισσας Βικτορίας και μελλοντικός Εδουάρδος.