Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν και να θυμούνται των πρόσωπα των γύρω τους, φτάνει στο αποκορύφωμά της στην ηλικία των 30-34 ετών, δηλαδή περίπου μια δεκαετία αργότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες νοητικές και γνωστικές λειτουργίες, οι οποίες φτάνουν στην μέγιστη απόδοσή τους στην ηλικία των 23-24 ετών.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι η αναγνώριση προσώπων αργεί να ωριμάσει, όμως για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι η αργή εξέλιξή της χρειάζεται τόσα πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η αργή πρόοδος μπορεί απλούστατα να οφείλεται στο ότι χρειαζόμαστε πολύ χρόνο εξάσκησης προκειμένου να μάθουμε να τελειοποιούμε την αναγνώριση προσώπων στο νου μας.

Σε μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο από ένα ρομπότ ή μια κούκλα, είναι τα μάτια, τα οποία επιτρέπουν να εστιάσουμε πάνω τους, ώστε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζωντανό ανθρώπινο ον απέναντί μας κι έτσι μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του.