Οι άνθρωποι δε γεννιούνται με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά την αποκτούν μέσα από την ανεπίσημη εκπαίδευση σε αυτήν κατά την παιδική και ενήλικη ζωή τους.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα είδος νοημοσύνης, το οποίο χτίζεται στην πορεία της ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Μέχρι σήμερα, η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με την προσκόλληση σε παλιές νοοτροπίες έχουν παρεμποδίσει την ουσιαστική κινητοποίηση για την οργανωμένη εκπαίδευση σε δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης, διαιωνίζοντας προσωπικές και διαπροσωπικές δυσκολίες. Αυτό συνεπάγεται ότι στους περισσότερους από εμάς δεν έχουν σφυρηλατηθεί οι ικανότητες που πλαισιώνουν την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη; Η περιγραφή του Goleman (1995) είναι η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή:
1. Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας: Η αυτοεπίγνωση, η αναγνώριση δηλαδή των συναισθημάτων μας την ώρα που δημιουργούνται θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης.
2. Ο έλεγχος των συναισθημάτων μας: Η ικανότητα αυτή σχετίζεται με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι καταστάσεις της ζωής. Η ικανότητα αυτή οικοδομείται πάνω στην αυτοεπίγνωση.
3. Η εξεύρεση κινήτρων για τον εαυτό μας: Η ικανότητα για αυτοέλεγχο επιτρέπει την προσήλωση της προσοχής σε συγκεκριμένους στόχους, τη στοχοθεσία, την αυτοκυριαρχία και τη δημιουργικότητα.
4. Η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων: Η ικανότητα αυτή αφορά την ενσυναίσθηση που είναι θεμελιώδης δεξιότητα.
5. Η διαχείριση των σχέσεων μας: Η ικανότητα αυτή αναφέρεται στην ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων των άλλων.
Είναι σημαντικό να γίνει αναφορά και στη θεωρία του Sternberg (1966) σύμφωνα με την οποία η «Νοημοσύνη της επιτυχίας» αφορά στην ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον και να προσαρμόζει τις ανάγκες και τις ικανότητες του στο περιβάλλον ώστε να ολοκληρώνει τους προσωπικούς του στόχους.
Ποια είναι η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης;
Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό IQ (ο δείκτης νοημοσύνης που ήταν γνωστός μέχρι τώρα) δεν εξασφαλίζει την επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 4% της επιτυχίας οφείλεται στο IQ.
Ας φανταστούμε έναν άνθρωπο με πολύ υψηλό ΙQ, ο οποίος εκδηλώνει συχνά έντονα ξεσπάσματα θυμού διαταράσσοντας τις προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις. Μπορεί να είναι επιτυχημένος προσωπικά και επαγγελματικά;
Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν επίσης ότι μπορεί μια επιχείρηση να προσλάβει κάποιον για τα προσόντα του (IQ, σπουδές) αλλά ότι τον κρατά για το χαρακτήρα του (συναισθηματική νοημοσύνη).
Σε σχολεία όπου εφαρμόστηκε πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής παρατηρήθηκε βελτίωση στην αναγνώριση και κατονομασία των συναισθημάτων, μεγαλύτερη ικανότητα κατανόησης των αιτιών των συναισθημάτων, μεγαλύτερη ανοχή στην απογοήτευση, αποτελεσματικότερος έλεγχος του θυμού, περισσότερη υπευθυνότητα, καλύτερη κατανόηση των απόψεων των άλλων και βελτίωση στην επικοινωνία μεταξύ των παιδιών.
Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη αξιοποίηση των γνωστικών ικανοτήτων, όπως η συγκέντρωση, η μνήμη και η αντίληψη, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίδοση στα μαθήματα και τις εξετάσεις.
Συχνά, ενώ ένας μαθητής μπορεί να έχει υψηλό IQ, λόγω της μη ανεπτυγμένης ικανότητας διαχείρισης συναισθημάτων δεν παίρνει τους βαθμούς που αντιστοιχούν σε ένα υψηλό IQ.
Παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν αρκεί το υψηλό IQ για να είναι κανείς ευτυχισμένος. Η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους οι οποίες βελτιώνονται με την ικανότητα στην αυτοεπίγνωση, τον αυτοέλεγχο, στην ενθάρρυνση εαυτού, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, δηλαδή την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Η εξερεύνηση των συναισθημάτων» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στις δεξιότητες της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία είναι συνδεδεμένη με το επίπεδο ευτυχίας στη ζωή τους.
Πηγή: eqgames.gr