Όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται τελευταία να αναδείξουν το σημαντικό ρόλο των αντιοξειδωτικών συστατικών που βρίσκουμε στα τρόφιμα και τα ροφήματα που καθημερινά καταναλώνουμε για την επίτευξη καλής υγείας και ευεξίας. Οι ειδικοί άλλωστε θεωρούν τα αντιοξειδωτικά ως ένα από τα πιο σημαντικά μας όπλα κατά της γήρανσης.

Πού θα βρούμε όμως τα πολύτιμα αυτά συστατικά;

Σύμφωνα με μία έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών (American Chemical Society) η οποία βασίστηκε σε μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον , φαίνεται ότι μια από τις πιο σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας είναι ο καφές.

Όπως μάλιστα οι ερευνητές επισημαίνουν, στις ΗΠΑ ο καφές αποτελεί τη νούμερο ένα πηγή αντιοξειδωτικών. Ο επικεφαλής μάλιστα της μελέτης Joe Vinson, αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών, το νέο εύρημα είναι εκπληκτικό, καθώς δείχνει για πρώτη φορά ότι ο καφές ότι είναι η κύρια πηγή από την οποία οι περισσότεροι Αμερικανοί παίρνουν τα αντιοξειδωτικά τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ μιλάμε κυρίως για στιγμιαίο καφέ και τα ευρήματα αφορούν τόσο τον καφέ με καφεΐνη όσο και τον ντεκαφεϊνέ».

Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τα αντιοξειδωτικά εξαρτώνται βέβαια από τον τρόπο που αυτά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Για το λόγο αυτό στη συγκεκριμένη μελέτη ανέλυσαν το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο από 100 διαφορετικά είδη τροφίμων, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, έλαια και διάφορα ροφήματα και ποτά. Ο στιγμιαίος καφές βγήκε στην κορυφή των αντιοξειδωτικών, στη συνδυασμένη βάση ανά μερίδα – μέγεθος και συχνότητα κατανάλωσης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως στη μελέτη επισημαίνεται υπερείχε ως προς την «αντιοξειδωτική προσφορά» ακόμη και από το τσάι, που πολύ κόσμος θεωρεί ως το πλέον αντιοξειδωτικό. Μιλώντας λοιπόν για τον καφέ, και ειδικά για τον στιγμιαίο, μιας και αναφέρεται η μελέτη, είτε αυτός είναι ζεστός είτε frappe, φαίνεται ότι πέρα από ένα στοιχείο συνυφασμένο με την κοινωνικότητά μας έχουμε και ένα σύμμαχο έναντι του χρόνου και της γήρανσης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες μελέτες σε ελληνικούς πληθυσμούς έχει φανεί ότι και είδη καφέ όπως ο ελληνικός αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών, με σημαντικά οφέλη για σημαντικά οργανικά συστήματα, όπως το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Πηγή: neadiatrofis.gr