Έφηβες και νεαρές γυναίκες 15-24 ετών αφορά το ένα τέταρτο των μολύνσεων από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα στην ομιλία του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στη χώρα, όπου το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στα 61 χρόνια το 2012 χάρη στη διανομή αντιρετροϊκών φαρμάκων έναντι των 53 ετών που ήταν το 2006, υπάρχουν 6,4 εκατομμύρια οροθετικοί, σημείωσε ο Ραμαφόζα, ενώ καταγράφονται «περίπου 400.000 νέες μολύνσεις κάθε χρόνο».

«Το ένα τέταρτο των νέων μολύνσεων αφορά νέες γυναίκες από 15 ως 24 ετών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερες από 2.700 Νοτιοαφρικανές μολύνονται κάθε ημέρα.

«Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος του AIDS είναι τεράστιο», επεσήμανε ο ίδιος, θέτοντας ως στόχο το τριπλό 90%: «το 90% των Νοτιοαφρικανών να ελεγχθεί για τον ιό HIV, το 90% των οροθετικών να λαμβάνει θεραπεία και το 90% όσων λαμβάνουν θεραπεία να είναι χωρίς ιικό φορτίο ως το 2030».

Ως μεθόδους προσωπικής πρόληψης ο Ραμαφόζα αναφέρθηκε στη χρήση προφυλακτικών, τη μονογαμία και την έναρξη σε μεγαλύτερη ηλικία των σεξουαλικών επαφών.

«Μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι δύο εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί που ζουν με τον ιό HIV δεν το γνωρίζουν», υπογράμμισε, ενώ ο αριθμός των οροθετικών που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν θεραπεία φτάνει τα 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, το τέλος του AIDS δεν είναι τόσο κοντά όσο θα ευχόμασταν», σχολίασε ο Ραμαφόζα.

Η επόμενη μεγάλη παγκόσμια διάσκεψη για το AIDS θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2016 στη Νότια Αφρική.