Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε την πρώτη συσκευή που επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργοποιούν/απενεργοποιούν τα γονίδια σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας μόνο… εγκεφαλικά κύματα.

Στους ανθρώπους, η ικανότητα να ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων μέσω από τις σκέψεις και μόνο θα μπορούσε να ανοίξει μία νέα οδό στην ιατρική.

Ένα σύστημα ελέγχου, το οποίο θα μπορούσε να «πιάνει» τα νευρολογικά συμπτώματα μιας επικείμενης επιληπτικής κρίσης ή μιας ημικρανίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει αυτόματα την παραγωγή και την απελευθέρωση του φαρμάκου μέσα στον οργανισμό.

«Το να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την έκφραση των γονιδίων μέσω της δύναμης της σκέψης είναι ένα όνειρο, που κυνηγούσαμε για πάνω από μια δεκαετία» ανέφερε ο Dr Martin Fussenegger από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH Zurich).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ανθρώπινο γονίδιο, το οποίο εμφύτευσαν σε ποντίκια. Ένας μικρός θάλαμος που περιείχε ανθρώπινα κύτταρα και ένα φως LED εμφυτεύθηκε κάτω από το δέρμα κάθε ποντικιού. Τα γονίδια είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να είναι ευαίσθητα στο φως, κάτι που κατέστησε δυνατό τον ερεθισμό και τη διαχείριση της παραγωγής πρωτεϊνών μέσα από το υπέρυθρο φως, αναφέρει δημοσίευμα του Independent.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πείραμα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν, είτε να κάνουν διαλογισμό, είτε να παίξουν ένα παιχνίδι Minecraft ή να παρακολουθούν το φως που ερχόταν από το σώμα των ποντικιών. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους καταγράφηκε, προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση του μυαλού τους. Τα σήματα του εγκεφάλου του μεταδόθηκαν στα ποντίκια με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, το οποίο ήταν σε θέση να ανάβει τα LED.

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που παρήγαγαν τα «ξένα γονίδια» εξαρτιόταν από το αν ο άνθρωπος χαλάρωνε ή συγκεντρωνόταν για παράδειγμα στο παιχνίδι Minecraft.

Εκείνοι από τους οποίους ζητήθηκε να παρακολουθούν τα ποντίκια, ήταν σε θέση να δουν τις επιδράσεις της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας στο φως και, κατά συνέπεια στα γονίδια που υπήρχαν στο εμφύτευμα. Μετά από λίγη εξάσκηση, η συγκεκριμένη ομάδα έμαθε να ασκεί συνειδητό έλεγχο επί της ποσότητας της παραγόμενης πρωτεΐνης. Ήταν σε θέση να αλλάζουν την κατάσταση του μυαλού τους, προκειμένου να αλλάξουν το αποτέλεσμα των γονιδίων.

Το εύρημα αυτό –καταλήγει το δημοσίευμα- δίνει ελπίδα στους ερευνητές ότι παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιρροή εμφυτευμάτων, που τοποθετούνται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.