Όλοι έχουμε τα μέρη του σώματος που είναι απολύτως απαραίτητα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το στομάχι, κ.λπ., αλλά έχουμε επίσης και μέρη του σώματος που είναι λίγο πολύ, άχρηστα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος που εξυπηρετούν πολύ λίγο ή καθόλου σκοπό:

Το τρίτο βλέφαρο ή ημισελινοειδής πτυχή
Βρίσκεται δίπλα στον δακρυϊκό πόρο. Αν και δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση ή την όραση, δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Κατά τη διάρκεια της κίνησης των ματιών, το εξασφαλίζει την αποστράγγιση των δακρύων και σαρώνει τα σωματίδια μακριά από το μάτι.



Το σημείο του Δαρβίνου

Σημείο του Δαρβίνου, είναι μια μικρή πτυχή, ένα εξόγκωμα του δέρματος που εμφανίζεται στο αυτί των ανθρώπων. Η προέλευσή του είναι ασαφείς, όμως, η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για ένα εξελικτικό υπογεννητικό υπόλειμμα που εμφανίζεται σε λίγους ανθρώπους και αποτελεί μια ανάμνηση ενός μεγάλου πτερύγιου που υπήρχε κάποτε στον άνθρωπο.

Τρίχες στο σώμα
Τα μαλλιά στο κεφάλι μας αποτελούν «μονώσει» της θερμότητας, τα φρύδια κατακρατούν τον ιδρώτα μακριά από τα μάτια μας, και οι τρίχες στο πρόσωπο του άντρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη σεξουαλική έλξη, αλλά για πιο λόγο χρειαζόμαστε τις τρίχες στο σώμα μας;

Υνιορρινικό όργανο

Το «υνιορρινικό όργανο του Jacobson», όπως είναι αλλιώς γνωστός στην ιατρική κοινότητα είναι ένας αισθητήρας, ένα μικροσκοπικό βαθούλωμα μέσα στη μύτη μας. Περιγράφεται ως χημειοϋποδοχείς και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση χημικών ουσιών, στην περίπτωση των ανθρώπων, φερομόνες.

Φρονιμίτες

Πέρα το ότι είναι αρκετά επώδυνη η αφαίρεσή τους, οι φρονιμίτες δεν έχουν καμία χρήση. Οι φρονιμίτες συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα ‘υπολειμματικά’ όργανα, τα οποία σήμερα θεωρούνται να έχουν ελάχιστη ή καμία χρησιμότητα,

Ωτική μυς
Μια τριάδα μυώνων έδιναν στους προγονούς μας την ικανότητα να ουνούν τα αυτιά τους. Ως εξελιγμένα όντα, -ικανότητα που διατηρούν πολλά ζώα-αυτός ο μυς είναι πια περιττός.

Κόκκυγας
Η κύστη κόκκυγα ή δερμοειδής κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κοκκυγικό συρίγγιο είναι μία πάθηση που αφορά σε μεγάλο ποσοστό του εφηβικού, νεανικού πληθυσμού. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα. Είναι δηλαδή ότι απέμεινε από την ουρά…

Ορθωτήρας μυς της τρίχας




Είναι μικροσκοπικοί μύες που συνδέονται με τους θύλακες των τριχών μας μέσω των λείων μυϊκών ινών. Όταν αυτοί οι μύες συσπώνται προκαλούν την «ανατάραξη» των τριχών, κάτι που συνήθως αναφέρεται ως ανατρίχιασμα.

Σκωληκοειδής απόφυση
Είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τύπον ενός μικρού κινητού σωληνίσκου (μήκους 8–12 cm), ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου).

Οι θηλές στους άντρες

Γιατί οι άνδρες έχουν θηλές ούτως ή άλλως; Όλα τα ανθρώπινα έμβρυα αναπτύσσουν θηλές, ακόμη και πριν από αποφασιστεί το φύλο αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θηλάσουν.