Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ ανακάλυψε, ότι τα φωνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων αλλάζουν καθώς χειροτερεύουν τα συναισθήματα που προκαλούνται από την κατάθλιψη, με την ομιλία να γίνεται περισσότερο βραχνή και λιγότερο εύγλωττη.

Αυτό σημαίνει, ότι οι γιατροί και οι θεραπευτές ενδεχομένως να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα σημάδια της κατάθλιψης απλά ακούγοντας τους ασθενείς τους να μιλάνε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυστυχισμένοι άνθρωποι μιλούν σε διαφορετικό τόνο από τους υπόλοιπους.

Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι τα ευρήματά τους θα επιτρέψουν στους γιατρούς και τους ψυχοθεραπευτές να εντοπίζουν πότε οι άνθρωποι δε νιώθουν καλά, ακόμη κι όταν ισχυρίζονται ότι είναι χαρούμενοι.

Μάλιστα, θέλουν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή η οποία θα καταγράφει το φωνητικό μοτίβο ενός ασθενούς, έτσι ώστε να ελέγχουν στην πάροδο του χρόνου την ύπαρξη «σημαδιών» που θα μπορούσαν να εντοπίζουν την έναρξη της κατάθλιψης.

Η ακουστικολόγος Dr Carol Espy-Wilson από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέφερε ότι ελπίζει πως η νέα αυτή τεχνολογία θα βρει εφαρμογή στους εφήβους και τους νέους που είναι ευάλωτοι, αλλά μπορεί να μη θέλουν να αναζητήσουν βοήθεια.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο 168ο συνέδριο της Ένωσης Ακουστικολόγων Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδιανάπολις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι ο κίνδυνος μια μητέρα να υποφέρει από μεταγεννητική κατάθλιψη μπορούν να προβλεφθούν εβδομάδες πριν από τη γέννηση του παιδιού της, απλά παρακολουθώντας το λογαριασμό της στο Twitter.

Εργαστήρια της Microsoft ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να εντοπιστεί ποιες έγκυες περνούν δύσκολα στην εγκυμοσύνη τους, ανάλογα με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν.

Ο αλγόριθμος που δημιούργησαν δεν εξαρτάται από το πώς η μητέρα μιλά για την εγκυμοσύνη και το μωρό της, αλλά «πιάνει» λεπτές λεκτικές νύξεις, οι οποίες αποκαλύπτουν υποκείμενη στενοχώρια ή άγχος. Η αρνητικότητα στο λεξιλόγιο, σε συνδυασμό με μια αύξηση της χρήσης λέξεων όπως «μίσος», «μιζέρια», «απογοήτευση» και η αυξημένη χρήση του «εγώ» και υβριστικών λέξεων, αποτελούν όλα «σημάδια» ότι η νέα μαμά θα υποφέρει από επιλόχεια κατάθλιψη.