Σύσταση να αποφεύγει ο κόσμος χαρακτηρισμούς που συμβάλλουν στη διατήρηση των προκαταλήψεων για τους ψυχικά πάσχοντες, έκανε σήμερα η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα.

Την αποφυγή χαρακτηρισμών που συμβάλλουν στη διατήρηση των προκαταλήψεων σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες, προτείνει η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, σημειώνοντας ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται στον ψυχιατρικό λόγο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση ή, αντίθετα, στη διαιώνιση του στίγματος που συνδέεται με τους ψυχικά πάσχοντες.

«Ειδικότερα, ο χαρακτηρισμός τους ως «ακαταλογίστων» τονίζει αποκλειστικά την ποινική διάσταση της ιδιότητας των ατόμων αυτών και δεν εξυπηρετεί την προτεραιότητα στη θεραπευτική έναντι της σωφρονιστικής αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, ο εν λόγω χαρακτηρισμός στερεί εκ προοιμίου από το άτομο αυτό τη δυνατότητα ανάληψης ευθύνης και υπονομεύει την ψυχικά αναγκαία αναγνώριση του εαυτού του ως υποκειμένου των πράξεών του».

Η υφυπουργός Υγείας, υπενθυμίζει πως ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι «ψυχικώς πάσχοντες κρατούμενοι», όρος ο οποίος αποτυπώνει τη διττή ιδιότητα των ατόμων αυτών, αλλά και την ενδεικνυόμενη προτεραιοποίηση.

Το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση της υφυπουργού με τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Άγγελο Τσιγκρή, στην οποία συζητήθηκε το πλαίσιο έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών για τους ψυχικά ασθενείς (ακούσια- αναγκαστική νοσηλεία), το θέμα της φύλαξης των ψυχικά πασχόντων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται έως σήμερα ως ακαταλόγιστοι, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα, καθώς επίσης και το θέμα των ανηλίκων παραβατικών ψυχικά πασχόντων. Ειδικότερα, η υφυπουργός Υγείας επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων δομών για τους ανηλίκους παραβατικούς ψυχικά πάσχοντες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτοτελώς, μέσω της αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.