Ο Etienne Ouamouno κάθεται έξω από το χτισμένο από λάσπη σπίτι του στο μικρό χωριό Meliandou της Γουινέας και κρατά στα χέρια του μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται μαζί με τη γυναίκα του, ενώ κρατά στα χέρια του το μικρό του γιο Emile.

Ο Emile ήταν ένα χαρούμενο παιδάκι και του άρεσε να παίζει έξω από το σπίτι με τη μπάλα του και να ακούει ραδιόφωνο.

Το Δεκέμβρη της προηγούμενης χρονιάς ο Emile αρρώστησε.

Εμφάνισε υψηλό πυρετό, άρχισε να κάνει εμετό, ενώ άλλαξε και το χρώμα των κοπράνων του.

Εκείνη την εποχή ο πατέρας του, Etienne, δεν γνώριζε τι είχε ο γιος του, όμως τώρα οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Emile ήταν ο «ασθενής μηδέν» του ιού Έμπολα –ο πρώτος άνθρωπος που κόλλησε τον ιό της πρόσφατης επιδημίας που πλήττει τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο Emile πέθανε μετά από τέσσερις ημέρες, στις 6 Δεκεμβρίου. Η αδερφή του, Philomène αρρώστησε την ημέρα των Χριστουγέννων και ήταν νεκρή πριν την Πρωτοχρονιά. Ακολούθησε η μητέρα και η γιαγιά των παιδιών.

«Προτού πεθάνουν τα παιδιά μου, τους άρεσε να παίζουν με μια μπάλα. Η γυναίκα μου κουβαλούσε το μωρό στην πλάτη της» είπε ο Etienne μιλώντας στη UNICEF.

Κανείς δε γνωρίζει πώς ο Emile κόλλησε το θανατηφόρο ιό, όμως εικάζεται ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να ήρθε σε επαφή με το νεκρό σώμα ενός μολυσμένου ζώου –νυχτερίδα, χιμπατζή ή ακανθόχοιρο.

Το χωριό του Emile βρίσκεται στην επαρχία Guéckédou, κοντά στα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, όπου «θερίζει» η επιδημία του ιού Έμπολα.

Οι γιατροί που μελετούν πώς ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, πιστεύουν ότι δύο πενθούντες μολύνθηκαν στην κηδεία της γιαγιάς του μικρού, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail. Με κάποιο τρόπο μολύνθηκε και η μαμή του χωριού και προτού πεθάνει στις 2 Φεβρουαρίου, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον συγγενή της.

Τον περασμένο Μάρτη η μυστηριώδης αρρώστια αναγνωρίστηκε ως ο ιός Έμπολα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν αρρωστήσει δεκάδες άνθρωποι σε οκτώ κοινότητες της Γουινέας, ενώ ύποπτα κρούσματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Σχεδόν ένα χρόνο από το θάνατο του Emile Ouamouno, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του χειρότερου ξεσπάσματος του ιού Έμπολα στην ιστορία.