Γνωρίζατε ότι ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας;

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν καθημερινά ένα ποτηράκι από το αγαπημένο τους ποτό, έχουν καλύτερη μνήμη από αυτούς που… απέχουν εντελώς από το αλκοόλ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που έπιναν με μέτρο είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ανάμνηση γεγονότων, καθώς επίσης και περισσότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

Προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα είχαν δείξει, ότι το αλκοόλ βοηθά στην ενίσχυση των νευρικών κυττάρων σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ακόμη, ότι η έκθεση σε μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξάνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών, οι οποίες σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες ή την επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα Framingham Heart Study Offspring Cohort.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις –συμπεριλαμβανομένων μαγνητικών τομογραφιών και εξετάσεων αίματος- για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ενώ ερωτήθηκαν και για τις συνήθειές τους σε σχέση με το αλκοόλ.

«Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη γνωστική λειτουργία και τον όγκο των εγκεφάλων των συμμετεχόντων. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι ενήλικες που ήταν σε θέση να καταναλώνουν αλκοόλ σε αυτή την ηλικία, είχαν καλύτερη υγεία γενικότερα, και κατά συνέπεια εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με εκείνους που είχαν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ, εξαιτίας προβλημάτων υγείας» ανέφερε ο Dr Brian Downer από το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ωστόσο, πέντε χρόνια αργότερα, μία άλλη αμερικανική έρευνα βρήκε, ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ,μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές –καταλήγει το δημοσίευμα- ανακάλυψαν, ότι όσοι κατανάλωναν 8-14 ποτά την εβδομάδα είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ ο κίνδυνος αυξανόταν για όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες από την προαναφερθείσα.