Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, όπως δείχνει η ανάλυση πρόσφατης τρέχουσας έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο BBC.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αντικατάσταση των συμβατικών τσιγάρων με το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα, ακόμη και αν ακόμα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους είναι άγνωστες.

Στο περιοδικό Addiction, ερευνητές προτείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από αυτές που αντιμετωπίζει το κάπνισμα των κανονικών τσιγάρων.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ενθάρρυνση της χρήσης τους, χωρίς αδιάσειστες αποδείξεις είναι «απερίσκεπτη».

Αντί να εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου, οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου εισπνέουν εξατμισθέν υγρό νικοτίνης.

H δημοτικότητa του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εθνικές αρχές εξετάζουν πολιτικές για τον περιορισμό των πωλήσεων, τη διαφήμιση και τη χρήση τους.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα εξέτασε 81 μελέτες, ερευνώντας:

– Ανησυχίες για την ασφάλεια
– Χημικές ουσίες σε υγρά και ατμούς
– Χρήση μεταξύ των καπνιστών και των μη καπνιστών

και δίνει τα ακόλουθα σημαντικά συμπεράσματα:

Οι επιστήμονες λένε ότι οι κίνδυνοι για τους χρήστες και παθητικούς καπνιστές είναι πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι εκείνες που δημιουργούνται από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, αλλά προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις για τους ανθρώπους με ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος δεν είναι πλήρως μελετημένες.

Λένε επίσης, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μερικές από τις τοξίνες που εμφανίζονται στον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία τρέχουσα απόδειξη ότι τα παιδιά μετακινούνται από τον πειραματισμό με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην τακτική του χρήση, και να συμπληρώνουν λέγοντας πως τα προϊόντα αυτά δεν ενθαρρύνουν τους νέους να κρατήσουν τις συμβατικές συνήθειες του καπνίσματος.

Και η ανάλυσή τους προτείνει τη μετάβαση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο που μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων.

Ο καθηγητής Peter Hajek, του Queen Mary University του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Αυτή δεν είναι η τελική λίστα των κινδύνων, ενδέχεται να προκύψουν άλλοι. Όμως, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην παραλύσει η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και με αυτόν τον τρόπο, να δώσει στους καπνιστές πρόσβαση σε αυτά τα ασφαλέστερα προϊόντα που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές τους. Εάν οι σκληρές ρυθμίσεις τεθούν σε ισχύ τώρα, θα βλάψουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλη κλίμακα».

Ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι πιο μακροπρόθεσμες οι μελέτες που συγκρίνουν την υγεία των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου με αυτήν των συμβατικών καπνιστών.

Ο καθηγητής Martin McKee, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την ανάλυση, δήλωσε στο BBC: «Οι επαγγελματίες της υγείας είναι βαθιά διχασμένοι με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν τους καπνιστές ως άτομα με σοβαρή εξάρτηση από τη νικοτίνη τους βλέπουμε και να τα θεωρούν σαν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Σε έντονη αντίθεση, πολλοί άλλοι, όπως οι 129 ειδικοί σε θέματα υγείας που έγραψαν πρόσφατα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω των σοβαρών ανησυχιών που παραμένουν αδιευκρίνιστες για την ασφάλειά τους, καθώς η απουσία αποδείξεων ότι βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, καθιστά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αμφιλεγόμενη. Αυτή η έκθεση παραδέχεται ότι υπάρχουν τεράστια κενά στις γνώσεις μας. Ακόμη, ενθαρρύνει τη χρήση αυτών των προϊόντων πράγμα το οποίο φαίνεται λίγο απερίσκεπτο».

Ο Martin Dockrell, στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε: «Ολοένα και αυξανόμενος αριθμός καπνιστών στρέφεται προς την ηλεκτρονική μορφή τσιγάρου ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς υπάρχουν καινούρια στοιχεία που δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική για το σκοπό αυτό. Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τη δημόσια υγεία, η ρύθμιση που αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων, καθώς και η αποφυγή της εμπορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους και μη καπνίζοντες».

http://www.hlektronikotsigaro.gr