«Κάναμε λάθη στη διάγνωση του ασθενούς, αλλά και στην παροχή ανακριβών πληροφοριών προς το κοινό», παραδέχθηκε σήμερα μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου ανώτερος αξιωματούχος του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας όπου νοσηλεύτηκε ο πολίτης της Λιβερίας που ήταν ο πρώτος ασθενής ο οποίος νόσησε με τον ιό Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δυστυχώς, στην αρχική μας θεραπεία προς τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν (ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στις ΗΠΑ) παρά τις καλύτερες προθέσεις μας και την ιδιαίτερα εξειδικευμένη ιατρική μας ομάδα, κάναμε λάθη. Δεν είχαμε διαγνώσει σωστά τα συμπτώματά της νόσου του ιού Έμπολα» είπε ο Δρ Ντάνιελ Βάργκα.Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του νοσοκομειακού ιδρύματος όπου νοσηλεύτηκε ο ασθενής από τη Λιβερία «λυπάται βαθιά» για αυτό.

Ο Βάργκα που μίλησε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου η οποία εξετάζει τα κρούσματα από τον ιό που έχουν εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε πραγματική εκπαίδευση του προσωπικού που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο ασθενούς που έπασχε από τον θανατηφόρο ιό.

Ο Δρ Βάργκα είπε επίσης ότι το νοσοκομείο ερευνά πώς δύο από τις νοσοκόμες της κλινικής που νοσηλεύτηκε ο πρώτος ασθενής ο οποίος κατέληξε νικημένος από τον ιό, μολύνθηκαν με τον Έμπολα.