Όταν δεν ήταν απασχολημένοι με την ανάπτυξη της γραπτής τους γλώσσας, την αποκρυπτογράφηση πολύπλοκων αστρονομικών συστημάτων και την απομάκρυνση των ισπανών κονκισταδόρες, οι Μάγιας… έκαναν «πειράματα» με το ρόφημα σοκολάτας.

Κι ακόμη κι αν η μεσοαμερικανική έκδοση της σοκολάτας ως ρόφημα, ήταν ένα πικάντικο ποτό που σερβιρόταν κρύο, οι Μάγιας είναι αυτοί «ευθύνονται» για ένα από τα πιο δημοφιλή –μέχρι τις μέρες μας- ροφήματα: το ζεστό κακάο.

Οι ζεστές εκδοχές του σοκολατένιου ροφήματος άρχισαν να επεκτείνονται, όταν οι ισπανοί εξερευνητές έφεραν τη σοκολάτα στην Ευρώπη το 16ο αιώνα και πράγματι, από το 16ο ως το 19ο αιώνα η ζεστή σοκολάτα θεωρούνταν ένα ιδιαίτερο ποτό, ενώ χορηγούνταν ακόμη και ως φάρμακο, γράφει η Melissa Breyer στο Mother Nature Network.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιακών ασθενειών, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη γήρανση γενικότερα, επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Για το λόγο αυτό διάφορες «υπερτροφές» -όπως τα γκότζι μπέρις, διάφορες ποικιλίες μούρων και βατόμουρων, καθώς και το ρόδι- θεωρούνται εξαιρετικά δημοφιλείς διατροφικές επιλογές, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται, όμως, και στον καφέ, το κόκκινο κρασί και φυσικά, τη σοκολάτα, ιδιαίτερα στην υγρή και ζεστή μορφή του κακάο.

1. Σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell, η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, δύο με τρεις φορές πιο ισχυρή από του πράσινου τσαγιού και τρεις με πέντε φορές πιο ισχυρή από αυτή στο μαύρο τσάι. Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Chang Yong Lee, αναφέρει ότι απευλευθερώνονται περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν το κακάο ζεσταίνεται.

2. Παρότι μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να μας προσφέρει μια σημαντική δόση αντιοξειδωτικών, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε αυτή. Αντίθετα, το κακάο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια λίπους σε μια τυπική σοκολάτα.

3. Τα φλαβονοειδή βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργαστεί το νιτρικό οξείδιο, που είναι ο λόγος για τον οποίο το ζεστό κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή υγεία γενικότερα.

4.
Η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης αναφέρει ακόμη, ότι το ζεστό κακάο μπορεί να μας βοηθά να σκεφτόμαστε καλύτερα, καθώς τα φλαβονοειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο.