Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις από την Ισπανία για να εντοπίσει τη ρωγμή στο σύστημα υγείας της που επέτρεψε να μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα μια νοσηλεύτρια σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος, ενώ ο σύζυγος της νοσηλεύτριας τέθηκε επίσης σε καραντίνα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα στο ισπανικό υπουργείο Υγείας για να λάβει διευκρινίσεις» εξήγησε ο εκπρόσωπος Φρεντερίκ Βενσάν.

«Κάπου υπάρχει προφανώς ένα πρόβλημα, τη στιγμή που τα κράτη μέλη της ΕΕ υποτίθεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ακριβείς εθνικές διαδικασίες, οι οποίες συντονίζονται από τις Βρυξέλλες, για να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος», υπογράμμισε.

Η νοσηλεύτρια είχε περιθάλψει δύο ιεραπόστολους που είχαν προσβληθεί από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα και έχουν έκτοτε αποβιώσει, πριν κολλήσει και η ίδια τον ιό, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η ισπανική κυβέρνηση.
Παρά το κρούσμα αυτό, «δεν υπάρχει ανησυχία» στην Επιτροπή, καθώς το ενδεχόμενο να διαδοθεί ο ιός Έμπολα «στην Ευρώπη παραμένει πολύ απίθανο», δήλωσε ο Βενσάν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ελπίζει ότι η Ισπανία θα μπορέσει να υποβάλει ήδη από αύριο, Τετάρτη, τις πρώτες απαντήσεις για να εξετασθούν από την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας. Τους τελευταίους μήνες, αυτό το ευρωπαϊκό όργανο συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών «συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για τον Έμπολα, η συνεδρίασή του την Τετάρτη θα είναι αφιερωμένη στο ισπανικό κρούσμα», διευκρίνισε ο Βενσάν.

Το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε, όταν εντοπισθεί, «θα χρησιμεύσει ως μάθημα στις άλλες» χώρες, υπογράμμισε. Πολύ περισσότερο που το νοσοκομείο στο οποίο μολύνθηκε η σαραντάχρονη νοσηλεύτρια, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί, «υποτίθεται πως είναι νοσοκομείο αναφοράς» εναντίον του Έμπολα και μπορεί να υποδεχθεί, αν υπάρξει ανάγκη, σε ευρωπαίους πολίτες.

«Όμως αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, καθώς οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να καταλάβουν οι ίδιες, πρέπει να ανιχνευθεί όλο το ιστορικό» του κρούσματος, υπογράμμισε.

Η νοσηλεύτρια εισήχθη σε μια εξειδικευμένη μονάδα του νοσοκομείου της Αλκορκόν, στη νότια Μαδρίτη, έπειτα από δύο τεστ που βγήκαν θετικά στον ιό Έμπολα. Αισθάνθηκε άσχημα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν συμβουλεύθηκε γιατρό παρά την Κυριακή, επιστρέφοντας από την άδειά της. Εκτός από το σύζυγό της, που τέθηκε κι αυτός σε καραντίνα, περίπου τριάντα πρόσωπα, που είχαν έρθει σε επαφή μαζί της, παρακολουθούνται τώρα από τις υγειονομικές αρχές.