Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του εργάζεται στη θέσπιση πρόσθετων πρωτοκόλλων σχετικά με τον έλεγχο των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις για να εντοπίζονται οι ασθενείς του ιού Έμπολα. Ο Ομπάμα έκανε την αποκάλυψη μετά τη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του που εμπλέκονται στην προσπάθεια να αποτραπεί μια επιδημία του ιού Έμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ναι μεν η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εξαιρετικά χαμηλή», εντούτοις δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για λάθη. «Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν ληφθεί, την ποιότητα του συστήματος υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και τη φύση του ιού Έμπολα που δεν μεταδίδεται εύκολα, ο κίνδυνος της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά χαμηλός» είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τις υγειονομικές αρχές και αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής δεν εξετάζει την περίπτωση επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τις χώρες της δυτικής Αφρικής αλλά ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι γίνονται ορισμένα βήματα ώστε να ενισχυθούν οι άμυνες των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στον ιό Έμπολα. Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εργάζονται στη θέσπιση πρόσθετων πρωτοκόλλων που θα αφορούν τον έλεγχο των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις ώστε να εντοπίζουν τους ανθρώπους που πάσχουν από το θανατηφόρο ιό ο οποίος έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στη δυτική Αφρική.

Ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι προσωπικά σχεδιάζει να εντείνει τις πιέσεις στις μεγάλες χώρες, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσει ώστε να συμβάλουν στην βοήθεια προς τις χώρες της δυτικής Αφρικής οι οποίες αγωνίζονται να ξεπεράσουν το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην ιστορία. «Θα ασκήσω πιέσεις στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για να κάνουν ότι μπορούν για να ενωθούν μαζί μας» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.