Τα τελευταία χρόνια τόσο οι επιστήμονες υγείας και διατροφής όσο και το καταναλωτικό κοινό δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις λεγόμενες υπερτροφές ή αλλιώς superfoods. Όταν μιλάμε για υπερτροφές εννοούμε τρόφιμα που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με άλλες τροφές κι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Τέτοιες τροφές καταναλώνονταν ήδη από πολλούς λαούς των παλαιότερων εποχών, και σήμερα η διατροφική τους αξία έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Παρακάτω θα δούμε δύο τέτοιες υπερτροφές, τους σπόρους Chia και το φραγκόσυκο.

Ξεκινώντας με τους σπόρους Chia, προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica L., που έχει μωβ λουλούδια και μεγάλα φύλλα. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα από τους ιθαγενείς. Όσον αφορά στη σύστασή τους, οι σπόροι αποτελούνται κατά 15-25% από πρωτεΐνες, 26-41% από υδατάνθρακες και 30-33% από λιπαρά.

Επίσης, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 60% των λιπαρών των σπόρων αυτών είναι το α-λινολενικό οξύ, που ανήκει στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά, ενώ το 20% αποτελείται από το λινελαϊκό οξύ που ανήκει στα ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης οι σπόροι Chia περιέχουν φαινολικά συστατικά, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Σημαντικό είναι ακόμη να αναφέρουμε ότι οι σπόροι Chia είναι ελεύθεροι γλουτένης κι επομένως είναι κατάλληλοι για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Δεδομένα επιστημονικών μελετών σε ζώα υποδεικνύουν πως η κατανάλωση σπόρων Chia μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αλλά και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Ενθαρρυντικά όμως είναι και τα αποτελέσματα μελετών σε ανθρώπους, που δείχνουν ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά και το σωματικό βάρος. Ωστόσο περισσότερες μελέτες είναι απαραίτητες για την τεκμηρίωση αυτών των ευεργετικών επιδράσεων.

Οι σπόροι Chia μπορούν να καταναλωθούν ψημένοι ή άψητοι. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, στο γιαούρτι, σε κέικ, μπισκότα, ψωμί κ.ά. Ακόμη μπορείτε να τους προσθέσετε στο νερό ή το χυμό σας. Μία μερίδα των 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 140 θερμίδες.

Συνεχίζοντας, ένα τρόφιμο με χαρακτηριστικά υπερτροφής είναι το φραγκόσυκο. Πρόκειται για ένα φρούτο που αποδίδει περίπου 40 θερμίδες ανά καρπό, ενώ μας προσφέρει και 4 γραμμάρια φυτικών ινών που είναι μια αρκετά ικανοποιητική ποσότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 20-25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. Επίσης είναι πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C και Ε, καθώς και καροτενοειδή.

Ήδη οι αρχαιότεροι λαοί χρησιμοποιούσαν το φραγκόσυκο στην παραδοσιακή ιατρική τους για την αντιμετώπιση του έλκους, της δύσπνοιας, του γλαυκώματος, των ηπατικών παθήσεων και των πληγών. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως το φραγκόσυκο και ο χυμός του, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν μπορούν πιθανόν να δράσουν προληπτικά ενάντι χρόνιων παθήσεων, αλλά και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα.

Κλείνοντας, παρατηρούμε ότι τροφές που υπήρχαν στο διαιτολόγιο πολλών λαών του παρελθόντος έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. Γιατί λοιπόν να μην τις εντάξουμε κι εμείς στο καθημερινό μας διαιτολόγιο;

Πηγή: mednutrition.gr