Η ζάχαρη μπορεί να επηρεάζει περισσότερο την πίεσή μας από ότι το αλάτι, υποστηρίζει νέα έρευνα. Εδώ και πολλά χρόνια οι γιατροί μας συμβουλεύουν ή μας προειδοποιούν να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο την κατανάλωση νατρίου και τόνοι μελάνι έχουν χυθεί σε δημοσιεύματα, που υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα κουταλάκι την ημέρα.

Όλος αυτός ο διωγμός του αγαπημένου μας καρυκεύματος βασίζεται σε στοιχεία, που δείχνουν ότι το νάτριο ανεβάζει την πίεση του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού και ότι ευθύνεται για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το χρόνο.

Μπορεί, όμως, όλα τα παραπάνω να μην ισχύουν και ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα να ανατραπεί; Αμερικανοί ερευνητές από τη Νέα Υόρκη και το Κάνσας υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον μας καλό είναι να στραφεί στη γλυκιά ζάχαρη και όχι στο νάτριο. Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, ισχυρίζονται ότι η ζάχαρη είναι αυτή, η οποία αποτελεί τον πραγματικό παράγοντα που τελικά οδηγεί σε υψηλή πίεση. Μάλιστα, όπως εξηγούν, τα υψηλά επίπεδά της επηρεάζουν μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άνοδο της πίεσης του αίματος.

Για την παρατήρηση αυτοί οι ειδικοί βασίστηκαν στην μετα-ανάλυση ερευνών μεγάλης κλίμακας και θεωρούν ότι το να περιορίσουμε την πρόσληψη ζάχαρης αποτελεί καλύτερη διατροφική σύσταση από το να κόψουμε το αλάτι όσον αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: Vita.gr