Για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική θα χρειαστεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ασθένειας «σε δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε σύνολο 4.985 κρουσμάτων, ενώ ο απολογισμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ.

«Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι, η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή», υπογράμμισε ο Έιλγουορντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. «Δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσουν οι αριθμοί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα θα έφταναν τις 20.000, πλέον μοιάζει συντηρητική, όμως πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να περιοριστεί στις δεκάδες χιλιάδες «με μια πιο άμεση αντίδραση».

Παράλληλα ο Έιλγουορντ είπε ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας στη Λιβερία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μονάδων θεραπείας σε επίπεδο κοινότητας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργηθούν νέες κλινικές τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Η απόλυτη πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί επαρκής χωρητικότητα για να απομονώνονται άμεσα τα κρούσματα, ώστε να μην μολύνουν άλλους. Χρειαζόμαστε κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα για να γίνεται αυτό πολύ γρήγορα, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν, όπως έχουμε δει», επεσήμανε.

Στόχος του ΠΟΥ εξακολουθεί να είναι να αλλάξει την καμπή του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική σε διάστημα τριών μηνών, όμως κάποιες περιοχές η ασθένεια ενδέχεται να εξαλειφθεί πιο σύντομα, δήλωσε ο Έιλγουορντ.

«Σίγουρα θέλουμε να τελειώνουμε γρήγορα στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη. Κάποιες πρωτεύουσες —η Φριτάουν, το Κόνακρι— θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις καθαρίσουμε βραχυπρόθεσμα. Η Γουινέα θα πρέπει να καθαρίσει στο μεγαλύτερο μέρος της βραχυπρόθεσμα επίσης», εξήγησε.

Στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία η επιδημία έχει επεκταθεί σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, ενώ η λιβεριανή πρωτεύουσα Μονρόβια «αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση», διευκρίνισε ο Έιλγουορντ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει περιοριστεί σε ένα στη Σενεγάλη και παραμένει σταθερός σε 21 στη Νιγηρία, είπε ο ίδιος.

Εξάλλου γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του σκοπεύει να ξεκινήσει τη δημιουργία «ενός παγκόσμιου συνασπισμού αντίδρασης» στον Έμπολα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την επιδημία του ιού.

«Το ποσό που είχαμε ζητήσει πριν από έναν μήνα ήταν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια και τώρα είναι 1 δισεκατομμύριο, οπότε το ποσό που ζητάμε έχει δεκαπλασιαστεί σε διάστημα ενός μήνα», σχολίασε ο Νάμπαρο.

«Εξαιτίας του τρόπου που εξαπλώνεται η επιδημία, το επίπεδο της απάντησης που απαιτείται είναι άνευ προηγουμένου, είναι τεράστιο», υπογράμμισε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 22,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αυτή, το ΟΗΕ εκτιμά ότι 20.000 άνθρωποι θα μολυνθούν από τον ιό Έμπολα ως το τέλος του χρόνου: το 16% των κρουσμάτων θα καταγραφεί στη Γουινέα, το 40% στη Λιβερία και το 34% στη Σιέρα Λεόνε.

Όμως ο ΟΗΕ ελπίζει οι μολύνσεις να μειωθούν πριν το τέλος του έτους και να σταματήσουν ως τα μέσα του 2015.

«Πρέπει να εμποδίσουμε την πλήρη κατάρρευση των συστημάτων υγείας» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, προειδοποίησε η Βάλερι Έιμος, η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής.