Τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην τελευταία έκδοση της επιθεώρησης Communication Monographs αποκαλύπτουν ότι μετά από μια σεξουαλική επαφή που κορυφώθηκε με την εμπειρία του οργασμού, οι ερωτικοί σύντροφοι είναι πιο πιθανό να «ανοιχτούν» και να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό τους στο σύντροφό τους.

Πρόκειται για μια επικοινωνία με θετικό πρόσημο που βοηθά σημαντικά τη δημιουργία και τη διατήρηση της εγγύτητας και της οικειότητας των συντρόφων, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Κινητήριος μοχλός για την καλλιέργεια αυτής της ζεστής και οικείας ατμόσφαιρας παίζει η ορμόνη ωκυτοκίνη, που «πλημμυρίζει» τον εγκέφαλο αμέσως μετά τον οργασμό.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την ερωτική πράξη είναι μάλλον απίθανο να οδηγήσει σε παρόμοιο «άνοιγμα» των ερωτικών συντρόφων μετά το σεξ.

Οι ερωτικοί σύντροφοι φάνηκε ότι είναι ομιλητικοί μετά, αλλά οι πληροφορίες που αποκαλύπτουν είναι πολύ μικρότερης σημασίας και λιγότερο θετικές συγκριτικά με την επικοινωνία όσων καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.

«Η ωκυτοκίνη μας “ανεβάζει” και το αλκοόλ μάς “ρίχνει”, οπότε δεν είναι παράξενο που έχουν αντίθετες επιδράσεις στην συμπεριφορά», επισημαίνει η Tamara Afifi καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Iowa, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δράσει αποτρεπτικά όσον αφορά την ικανότητα οργασμού θυμίζει η ερευνήτρια.

Πηγή: vita.gr