Εξιτήριο έλαβε από νοσοκομείο των ΗΠΑ ο αμερικανός γιατρός Κεντ Μπράντλι, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, ενώ φρόντιζε ασθενείς στη Λιβερία και του χορηγήθηκε θεραπεία με ένα πειραματικό σκεύασμα, ανακοίνωσε η φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας είναι μέλος.

Στον γιατρό αυτό, τον Κεντ Μπράντλι, χορηγήθηκε ZMapp, ένα πειραματικό σκεύασμα το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια φούχτα ασθενείς μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη δυτική Αφρική. Ο γιατρός είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στις ΗΠΑ από τη Λιβερία και σήμερα έλαβε εξιτήριο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Έμορι, στην Ατλάντα της πολιτείας Τζόρτζια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της οργάνωσης Samaritan’s Purse.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του νοσοκομείου, ο Μπράντλι αναμενόταν να αναχωρήσει από το νοσοκομείο εντός της ημέρας.

Ο γιατρός -σύμφωνα με τη χριστιανική οργάνωση αρωγής για την οποία εργάζεται- ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση πριν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, την 2α Αυγούστου. Ο Μπράντλι αναμένεται να κάνει μια δήλωση στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) στο νοσοκομείο Έμορι, όπου παρέμενε σε απομόνωση μετά τον επαναπατρισμό του.

Στην ίδια συνέντευξη, ιατροί του νοσοκομείου αναμένεται να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την πορεία της υγείας της Νάνσι Ράιτμπολ, μιας ακόμη αμερικανίδας εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής η οποία απομακρύνθηκε από τη Λιβερία και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ αφού μολύνθηκε από τον Έμπολα.

Οι εξετάσεις αίματος του Μπράντλι έπρεπε να είναι αρνητικές σε ό,τι αφορά την παρουσία του Έμπολα επί δύο ημέρες πριν του δοθεί εξιτήριο, σύμφωνα με το CNN.

Ο Έμπολα έχει ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα και μεταδίδεται από σωματικά υγρά: ιδρώτα, αίμα, εμετό ή περιττώματα. Η συνεχιζόμενη επιδημία στη δυτική Αφρική είναι η πιο θανατηφόρα στην ιστορία, με τουλάχιστον 1.350 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έως την 18η Αυγούστου.