Η νοημοσύνη είναι ένα «έργο σε εξέλιξη». Μεγιστοποιήστε τη με δέκα απλές συνήθειες:

1. Μάθετε να χειρίζεστε σωστά το χρόνο σας στο διαδίκτυο

Το σερφάρισμα στο ίντερνετ δεν είναι μόνο για να τσεκάρετε τα email σας και να ανανεώνετε το status στο Facebook. Ο κυβερνοχώρος αποτελεί επίσης και μια σημαντική πηγή ενημέρωσης, όπως είναι τα online μαθήματα.

2. Καταγράψτε όσα μαθαίνετε καθημερινά

«Γράψτε καθημερινά μέσα σε 400 λέξεις, όλα όσα μάθατε εκείνη την ημέρα», προτείνει η καθηγήτρια γιόγκα Claudia Azula Altucher, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

3. Φτιάξτε λίστα με τα όσα έχετε πετύχει

Μεγάλο μέρος της ευφυΐας, καταλαμβάνει η αυτοπεποίθηση και η ευτυχία. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε σε μια λίστα όχι εκείνα που έχετε σκοπό να πράξετε, αλλά όλα εκείνα που έχετε επιτύχει μέχρι στιγμής.

4. Παίξτε έξυπνα

Ποιος είπε ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι απλά για διασκέδαση; Αυτό που πιθανότατα δε γνωρίζετε είναι ότι εξασκούν άρτια το μυαλό σας. Παίξτε άφοβα λοιπόν Scrabble, μπριζ, σκάκι.

5. Κάντε έξυπνους φίλους

Ίσως να είναι λίγο σκληρό για την αυτοεκτίμησή σας, αλλά το να συναναστρέφεστε με εξυπνότερους από εσάς ανθρώπους θα τονώσει ανεπιφύλακτα και τη δική σας νοημοσύνη.

6. «Ξεσκονίστε» τη βιβλιοθήκη σας

Σίγουρα αυτή η συμβουλή αποκλείεται να σας σοκάρει. Το διάβασμα αποτελεί κυρίαρχη «τροφή» για τους αδύναμους στη νοημοσύνη.

7. Μετέδωσε τη γνώση

«Αν δεν μπορείς να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά», είχε δηλώσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Πράγματι, φρόντιστε να κατανοήσετε όσα έχετε μάθει έτσι ώστε να μπορείτε να μεταδώσετε την γνώση.

8. Δοκιμάστε διαρκώς νέα πράγματα

Αν και με τη πρώτη ανάγνωση το να μάθετε, για παράδειγμα πλέξιμο δεν θα σας είναι άμεσα χρήσιμο, μη ξεχνάτε ότι υπάρχει πιθανότητα αυτή η ικανότητα να σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στο μέλλον. Μη διστάζετε λοιπόν να μαθαίνετε διαρκώς νέα πράγματα τα οποία δεν ξέρετε που θα σας οδηγήσουν.

9. Μάθετε μια ξένη γλώσσα

Όχι, δεν χρειάζεται να μάθετε σε χρόνο μηδέν να μιλάτε άπταιστα τη γλώσσα της αρεσκείας σας. Υπάρχουν αρκετά sites όπου μπορείτε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, όπως το Livemocha ή το Busuu και το Memrise.

10. Χαλαρώστε

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να αφήνετε τον εγκέφαλό σας να αφομοιώνει όλα εκείνα που έμαθε, είναι απλά ευεργετικό. Απλά χαλαρώστε για λίγα λεπτά την ημέρα, καθίστε σιωπηλά, και αφουγκραστείτε τις πιο χαλαρές σκέψεις σας