Η «πρωτοφανής» επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική –που σε διάστημα πέντε μηνών έχει στοιχίσει τη ζωή 729 ανθρώπων από τους 1.323 που προσβλήθηκαν από τον ιό- ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθεί αύριο στο Κόνακρι της Γουινέας με τους προέδρους των χωρών όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Η κλίμακα της επιδημίας και η συνεχιζόμενη απειλή, απαιτεί από τον ΠΟΥ και τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε να αντιδράσουν σε άλλο επίπεδο πλέον, κάτι που απαιτεί επιπρόσθετους πόρους, ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εντός των χωρών αυτών, συντονισμό και ετοιμότητα», είπε η Τσαν. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, χρειάζονται κατεπειγόντως στις χώρες αυτές κλινικοί γιατροί, νοσοκόμες, επιδημιολόγοι και ειδικοί σε θέματα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού υλικών.

Η επιδημία και η βοήθεια που χρειάζεται να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των χωρών της Αφρικής και των ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Οι ηγέτες της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας έχουν πάντως ακυρώσει τη συμμετοχή τους στη σύνοδο αυτή. Είναι ακόμη ασαφές εάν και ο πρόεδρος της Γουινέας, ο Άλφα Κοντέ, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

«Μίλησα και με τους τρεις προέδρους για να δούμε τι πιστεύουν για την κατάσταση και τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε καλύτερα και θα το συζητήσουμε αυτό στη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός που είναι αρμόδια για θέματα Αφρικής.