Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να αφήσετε στην άκρη τις αγαπημένες σας, παχυντικές λιχουδιές για μερικές… μπάρες χρυσού;

Ναι, καλά διαβάσατε! Μπάρες χρυσού!

Στο Ντουμπάι οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να χάσουν βάρος και να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία του εμιράτου με τίτλο «Το παιδί σας σε χρυσό».

Οι γιατροί ωστόσο προειδοποιούν ότι το αυτό το βραβείο-κίνητρο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με ένα γραμμάριο χρυσού (η τωρινή αξία του οποίου ανέρχεται στα 41,93 δολάρια) για κάθε κιλό που χάνει ένα παιδί. Αν μάλιστα μια οικογένεια έχει παιδί ηλικίας 2-14 ετών, τότε το βάρος του χρυσού διπλασιάζεται.

Η εκστρατεία αυτή γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν τα ποσοστά της ολοένα αυξανόμενης παχυσαρκίας στο Ντουμπάι.

Το 33.7% των ενηλίκων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –όπως αναφέρει μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών- θεωρείται παχύσαρκο, με δείκτη μάζας σώματος ίσο ή μεγαλύτερο από 30.

Την περασμένη χρονιά οι αρχές ενθάρρυναν τους ενήλικες να αδυνατίσουν, διανέμοντας συνολικά 762.340 δολάρια σε χρυσό.

Φέτος στο στόχαστρο έχουν μπει τα παιδιά.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 25.000 άνθρωποι, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι την περσινή χρονιά.

Για να μπορέσει να διεκδικήσει το βραβείο ένα παιδί, πρέπει να χάσει τουλάχιστον 2 κιλά μέσα σε ένα μήνα.

Οι γιατροί ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία καθώς όπως υποστηρίζουν το πρόγραμμα αυτό προωθεί μια λανθασμένη εικόνα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας, προωθώντας τη γρήγορη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τονίζουν ακόμη, ότι για κάποια παιδιά η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας qz.com.

Οι ακραίες μέθοδοι δίαιτας μπορεί να επιβαρύνουν τη μυϊκή ανάπτυξη, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσης ενός παιδιού.

Επίσης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία ενός παιδιού. Η εμμονή με την εικόνα του σώματος και το βάρος μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών.

Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι οι δίαιτες σε μικρή ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα παχυσαρκίας σε μεγαλύτερη ηλικία και πως ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει κανείς το βάρος ενός παιδιού είναι να του μάθει να επιλέγει υγιεινές τροφές.

Οι γιατροί από την πλευρά τους, καταλήγει το δημοσίευμα, στέλνουν το δικό τους μήνυμα: ο υγιεινός τρόπος ζωής αξίζει περισσότερο από μερικά κιλά χρυσό!