Ο Ιούλιος πλησιάζει στο τέλος του και οι διακοπές μας κλείνουν πονηρά το μάτι! Θάλασσα ή βουνό, όποιος κι αν είναι ο προορισμός σας, οι διακοπές σηματοδοτούν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα για το σώμα και το πνεύμα από τη δουλειά και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Παρόλα αυτά, μπορεί να βγουν «ξινές» σε ορισμένους, ιδιαίτερα σε εκείνους, που η καρδιά τους δεν είναι σε άριστη «φυσική κατάσταση», όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή/ και έχουν αρτηριακή υπέρταση.

Σύμφωνα με ερευνητές, το έμφραγμα κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι συχνό φαινόμενο και μάλιστα είναι πιο πιθανό να συμβεί τις δύο πρώτες ημέρες των διακοπών. Οι άνδρες, οι υπερτασικοί και τα άτομα που έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν περίπου 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα στη διάρκεια των διακοπών, συγκριτικά με τις γυναίκες ή τα άτομα με «καθαρό» ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Για τους παραπάνω λόγους, η λήψη προληπτικών μέτρων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κρίνεται σημαντική για την αποφυγή των κάθε άλλο παρά χαλαρωτικών επισκέψεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στην περίοδο των διακοπών. Κι επειδή είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρακάτω συνοψίζονται κάποιοι διατροφικοί παράγοντες, από τους οποίους καλό είναι να μην πάρετε άδεια αυτό το καλοκαίρι!

«Καλά» λιπαρά. Η αντικατάσταση των κορεσμένων από μονοκακόρεστα (ελαιόλαδο, αβοκάντο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί, μαλακές μαργαρίνες) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα ω-3 λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, και έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Προϊόντα ολικής άλεσης. Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Γι΄αυτό, φροντίστε τουλάχιστον το 50% των δημητριακών και αμυλούχων τροφίμων σας να είναι μη επεξεργασμένα (π.χ δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί – φρυγανιές ολικής άλεσης, ρύζι καστανό, πλιγούρι, ζυμαρικά ολικής άλεσης)

Φυτικές στερόλες. Η καθημερινή κατανάλωση 3-4 μερίδων από εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες τρόφιμα (όπως είναι η μαργαρίνη, το γάλα, το γιαούρτι) και η υψηλή συμμόρφωση με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής που επιτάσσει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς μπορούν να εξασφαλίσουν στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτοστερολών, συστατικών που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και να συμβάλλουν στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ ατόμων με υπερχοληστερολαιμία.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, εάν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας ή κατατάσσεστε στην υψηλή ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου βάσει του ατομικού ή του οικογενειακού σας ιστορικού, φροντίστε αν όχι καθόλη τη διάρκεια του έτους, τουλάχιστον κατά την περίοδο των διακοπών σας, να επιλέγετε τρόφιμα, όσο το δυνατό πιο συμβατά με τα μεσογειακά πρότυπα, απολαμβάνοντας πέρα από τα αμέτρητα διατροφικά οφέλη που επιφυλάσσει η φυτική διατροφή για την υγεία σας, ακόμα πιο ξέγνοιαστες διακοπές! Γιατί οι διακοπές είναι απαραίτητες για την θωράκιση του οργανισμού μας έναντι της εργασιακής εξουθένωσης και την γενικότερη υγεία και ευημερία μας, γι’ αυτό και οφείλουμε στον εαυτό μας να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Πηγή: nutrimed.gr