Στις κακώσεις του αντίχειρος, εκτός από τη ρήξη του ωλενίου συνδέσμου, μπορεί η βάση του αντίχειρα να υποστεί κάταγμα. Η βλάβη αυτή είναι πολύ σοβαρή.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Αιτία

Μπορεί να προκληθεί από πτώση στο χέρι ή απότομη υπερέκταση σε άθληση (απόκρουση μπάλας).

Διάγνωση

Ενώ στη ρήξη – θλάση του συνδέσμου υπάρχει ευαισθησία αλλά όχι πρήξιμο, στο κάταγμα υπάρχει σημαντικό οίδημα (πρήξιμο) στη βάση του αντίχειρα, αδυναμία σύλληψης και πόνος σε κάθε προσπάθεια ελέγχου της κίνησης.

Αντιμετώπιση

Χρειάζεται ακινητοποίηση με επίδεσμο και έλεγχο ακτινολογικό.

Εάν διαπιστωθεί κάταγμα, χρειάζεται εγχείρηση από ορθοπαιδικό χειρουργό που ασχολείται με το χέρι (χειρουργική άκρας χειρός – η εγχείρηση γίνεται μέσω μεγεθυντικών φακών).

Η κινητοποίηση μετά την εγχείρηση, εξαρτάται από τον βαθμό σταθερότητας του κατάγματος. Μπορεί να είναι άμεση, μπορεί να χρειαστεί ακινητοποίηση πρώτα για κάποιο διάστημα (2-6 εβδομάδων).

Λέξεις κλειδιά:

– κάταγμα βάσεως αντίχειρα

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.