Για πολλούς, η όψη ενός λευκού ροφήματος έχει συσχετιστεί αποκλειστικά με τα ζωικής προέλευσης γάλατα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία τροφίμων καινοτομεί και πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στα ράφια του σούπερ μάρκετ διάφορα ροφήματα φυτικής προέλευσης, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως μία εναλλακτική επιλογή!

Το ρόφημα ρυζιού είναι ένα από αυτά: αποτελεί ένα μη γαλακτοκομικό ρόφημα, είναι εύγευστο και κρεμώδες και προέρχεται αποκλειστικά από κόκκους καφέ ρυζιού.

Ένα ποτήρι ροφήματος ρυζιού περιέχει 155 θερμίδες, δηλαδή λίγο λιγότερες από τις θερμίδες που παίρνουμε από ένα ποτήρι γάλα με 2% ή 3,5% λιπαρά. Η βασική σύσταση του ροφήματος είναι το νερό (89%), οι υδατάνθρακες (9%), ενώ περιέχει μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών. Μπορεί οι φυτικές πρωτεΐνες από ένα ρόφημα ρυζιού να μην είναι ίδιας βιολογικής αξίας με τις ζωικές πρωτεΐνες, η φυτική του προέλευση, ωστόσο, του προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το ρόφημα ρυζιού δεν σας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά (μόλις 1%), ούτε αντίστοιχα με περιττές θερμίδες. Το βασικότερο είναι ότι τα λιπαρά του ροφήματος ρυζιού (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά) αποτελούνται αποκλειστικά από «καλά» λιπαρά που δεν επιβαρύνουν την υγεία όπως θα έκαναν τα ζωικής προέλευσης (κορεσμένα) λιπαρά. Είναι μία καλή εναλλακτική, λοιπόν, για εσάς που θέλετε να ρυθμίσετε τη χοληστερόλη σας μέσω της διατροφής, αλλά και για όλους εσάς που ενδιαφέρεστε για την υγεία της καρδιάς σας.

Ως παράγωγο του γνωστού σε όλους μας δημητριακού (ρυζιού), η κατανάλωσή του παρέχει στον οργανισμό ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χάρη στην προέλευσή του από ολόκληρο τον καρπό του ρυζιού, διατηρεί πολλές από αυτές τις βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, γνωστές για τις ευεργετικές τους δράσεις κυρίως στο νευρικό σύστημα αλλά και στην παραγωγή ενέργειας και στα επίπεδα καλής χοληστερόλης στο αίμα.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμάστε πως ένα ποτήρι ροφήματος ρυζιού παρέχει ένα γραμμάριο φυτικών ινών, κάτι που δύσκολα βρίσκει κανείς σε ροφήματα. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών θα σας βοηθήσει να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να εξασφαλίσετε την υγεία του εντέρου σας.

Αναφορικά με την οστική σας υγεία, τα ροφήματα ρυζιού είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και η περιεκτικότητά τους σε αυτό είναι ίδια με του γάλακτος. Για να το εξακριβώσετε, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε την ετικέτα: κάθε ποτήρι ροφήματος ρυζιού προσδίδει στον οργανισμό 290mg ασβεστίου, το 1/3 δηλαδή από αυτό που χρειάζεστε. Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φωσφόρο και μικρές ποσότητες σιδήρου και καλίου.

Γνωρίζατε ότι, τα ροφήματα ρυζιού είναι ιδανικά για παιδιά που εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα; Αυτό ισχύει και για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς το ρόφημα ρυζιού δεν περιέχει καθόλου λακτόζη. Επίσης, για εσάς που αποφεύγετε τα ζωικά προϊόντα και «στρέφεστε» προς τη χορτοφαγία, το ρόφημα ρυζιού αποτελεί μία καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου. Θα πρέπει ωστόσο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πρωτεΐνες και από άλλες πηγές για να έχετε υψηλής βιολογικής αξίας συνδυασμούς.

Πηγή: mednutrition.gr