Τα περιστατικά μετάδοσης του ιού HIV αυξάνονται μεταξύ των ομοφυλοφίλων, προειδοποιεί σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος καλεί τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με ομοφύλους τους να λαμβάνουν προληπτικά αντιρετροϊκή θεραπεία

«Διαπιστώνουμε έκρηξη της επιδημίας για αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκέτφριντ Ιρνσαλ, επικεφαλής της υπηρεσίας για τον HIV, του ΠΟΥ.

Τριάντα τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου και τη στιγμή που σήμερα είναι πλέον δυνατή η συμβίωση με το AIDS, ο υπεύθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποδίδει στον εφησυχασμό και στη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης την αύξηση των κρουσμάτων.

Σήμερα, η ομάδα αυτή διατρέχει 19 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον μέσο όρο του πληθυσμού να μολυνθεί από τον ιό. Στην Μπανγκόκ, για παράδειγμα, το AIDS πλήττει το 5,7% των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με ομοφύλους τους, έναντι 1% του γενικού πληθυσμού.

Στις νέες συστάσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους άνδρες που διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες να ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή ως συμπληρωματικό προληπτικό μέτρο.

Τον περασμένο Μάιο, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν συστήσει την αντιρετροϊκή αγωγή προληπτικά σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, με στόχο τη μείωση των περιστατικών μετάδοσης που παραμένουν στο ίδιο επίπεδο εδώ και είκοσι χρόνια.

Η καθημερινή λήψη χαπιού που συνδυάζει δύο αντιρετροϊκά σκευάσματα, σε συνδυασμό με τη χρήση προφυλακτικού, μπορεί να μειώσει κατά 20% έως 25% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, δηλαδή να επιτρέψει να αποτραπούν 1.000.000 νέα περιστατικά στην ομάδα των ομοφυλοφίλων εντός 10 ετών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι συστάσεις επικεντρώνονται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι τρανσέξουαλ, οι φυλακισμένοι, οι τοξικομανείς, οι εκδιδόμενες γυναίκες, που αποτελούν το 50% περίπου των περιστατικών μετάδοσης κάθε χρόνο.
Χάρη στις πολιτικές αντιμετώπισης, ο αριθμός των νέων αυτών περιστατικών έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το εν τρίτον ανάμεσα στο 2001 και στο 2012.

Στο τέλος του 2013, 13 εκατομμύρια άτομα, φορείς του ιού HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή. Ομως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, η μάχη πρέπει να είναι διαρκής.

Οι κυβερνήσεις έχουν την τάση να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη που αφορά τον γενικό πληθυσμό και να παραμελούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Ομως κανείς δεν ζει σε συνθήκες απομόνωσης», τονίζει ο Γκέτφριντ Ιρνσαλ, επισημαίνοντας την περίπτωση της Υποσαχάρειας Αφρικής, όπου έχει συγκεντρωθεί το 71% των 35,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV.