Τα δαμάσκηνα ή αλλιώς Prunus domestica, ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές.

Τα δαμάσκηνα ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών.

Τα δαμάσκηνα έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης χάρη στο υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική ικανότητά τους.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους είναι γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Η παρούσα βιταμίνη είναι γνωστή για τον καθοριστικό ρόλο της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και για τη σύνθεση του κολλαγόνου των ιστών.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C είναι η κύρια αιτία που τα δαμάσκηνα χαρακτηρίζονται ως καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του περιεχόμενου σε αυτά σιδήρου.

Τέλος, τα δαμάσκηνα είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, υπό μορφή β-καροτενίου, ινών και καλίου.

Πηγή: neadiatrofis.gr