Το σύνδρομο πίεσης του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, το οποίο συνήθως αναφέρεται σαν «καρπιαίος», είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που προσβάλλει συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ή σε ορμονικές διαταραχές (κύηση, λοχεία κ.ά.).

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Η πίεση του μέσου νεύρου επισυμβαίνει λόγω πάχυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου που κλείνει από πάνω τον καρπιαίο σωλήνα.

Τα συμπτώματα είναι αίσθημα αιμωδίας που αφορά τα τρία πρώτα δάκτυλα (αντίχειρα, μέσο και λίγο τον παράμεσο). Η αιμωδία επιτείνεται τη νύχτα, ώστε αναγκάζει την ασθενή να εγείρεται και να προσπαθεί με κινήσεις να ανακουφισθεί.

Έλεγχος

Γίνεται με πίεση που ασκούμε στην διαδρομή του μέσου νεύρου οπότε εμφανίζεται η αιμωδία στον αντίχειρα ή στα δάκτυλα.

Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα και η οποία είναι ενδεικτική και απαραίτητη προ της χειρουργικής θεραπείας.

Σε προχωρημένα στάδια που έχει παραλύσει το νεύρο, χάνεται η ικανότητα σύλληψης λεπτών αντικειμένων (καρφίτσες – βελόνες) και εξαφανίζεται το θέναρ (μαξιλαράκι μυϊκό στην βάση αντίχειρα-παλάμης).

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και διαρκεί 10′ λεπτά. Με τοπική αναισθησία και μικρή τομή διανοίγεται κατά μήκος ο εγκάρσιος σύνδεσμος.

Η ασθενής εξέρχεται αυθημερόν του νοσοκομείου, έχει δεμένο το χέρι για 24 ώρες και μπορεί να το βρέξει ελεύθερα σε 5 ημέρες, οπότε επανέρχεται σε όλες τις ασχολίες της.

Λέξεις κλειδιά:
– Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
– Πίεση μέσου νεύρου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.