Όπως οι εκτείνοντες τένοντες που λειτουργούν μέσα σε έλυτρα (σωλήνες) εμφανίζουν στενωτικές αλλοιώσεις, έτσι και οι καμπτήρες τένοντες πάσχουν από ανάλογη αλλοίωση. Η στένωση του ελύτρου ενός εκτείνοντος όπως αναφέρθηκε στο De quervain, προκαλεί κυρίως πόνο και δυσλειτουργία.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα σε έναν καμπτήρα προκαλεί ένα φαινόμενο «αναπήδησης». Συγκεκριμένα, αιφνιδίως αρχίζει ένα δάκτυλο στο χέρι ενώ κάμπτεται φυσιολογικά, να «μαγκώνει» στη θέση κάμψεως και να μην ανοίγει. Το άνοιγμά του συμβαίνει με ένα απότομο «τίναγμα».

Η παθολογική αυτή αλλοίωση λόγω του φαινομένου εκτινάξεως, που εμφανίζει, ονομάζεται εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) (αντίχειρας, δείκτης, μέσος, παράμεσος ή μικρός) αναλόγως του δακτύλου που πλήττεται.

Διάγνωση

Στο δάκτυλο που εμφανίζει το μπλοκάρισμα και την εκτίναξη ψηλαφούμε μία σκληρία στην παλάμη, λίγο πριν από τη βάση των δακτύλων η οποία στην ψηλάφηση είναι επώδυνη.

Θεραπεία

Η θεραπεία του εκτινασσόμενου δακτύλου είναι όπως και της στένωσης του ελύτρου, στους εκτείνοντες. Ο γιατρός προσπαθεί να «διασπάσει» το έλυτρο, εγχύοντας τοπικό αναισθητικό υπό πίεση και συμπληρώνει τη θεραπευτική προσέγγιση με έγχυση κορτιζόνης ή με PRP (βλέπε οικείο κεφάλαιο).

Μετά την έγχυση συμβουλεύουμε τον ασθενή να αποφύγει μάλαξη της περιοχής και να ασκεί παθητικά το δάκτυλο σε υπερέκταση.

Όταν η αλλοίωση έχει χρονικά υπερβεί τις έξι με δέκα εβδομάδες και η συντηρητική θεραπεία (έγχυση εντός του ελύτρου) δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Και η διάνοιξη του ελύτρου του καμπτήρος διενεργείται μέσω τοπικής αναισθησίας. Δεν χρειάζεται νοσηλεία, διαρκεί 15΄ λεπτά, το χέρι είναι δεμένο 24 ώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα μετά την παρέλευση μίας ημέρας.

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του καμπτήρος των δακτύλων (όπως και των εκτεινόντων τον αντίχειρα) είναι συχνή πάθηση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω ορμονικής αλλαγής.

Είναι αθώα αλλοίωση και απόλυτα θεραπεύσιμη.

Λέξεις κλειδιά:

– εκτινασσόμενος δάκτυλος
– trigger finger
– διάνοιξη ελύτρου
– PRP

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.