Ενημερωτικές αφίσες σχετικά με τον κορονοϊό ΜERS αναρτώνται από σήμερα στο αεροδρόμιο Μακεδονία στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την πιθανή εμφάνιση κρούσματος. Ως νοσοκομείο αναφοράς έχει οριστεί το ΑΧΕΠΑ και ως εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ενημέρωσης των διοικητών των νοσοκομείων της 3ης και 4ης ΥΠΕ και των λοιμωξιολόγων, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Παναγιώτης Ευσταθίου, συγκάλεσε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου τα νοσοκομεία να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε: «Ενημερώσαμε τους διοικητές των νοσοκομείων και τους λοιμωξιολόγους πώς γίνεται η αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Αθήνα, προκειμένου να ετοιμαστούν τα νοσοκομεία μήπως και κάποια στιγμή υπάρξει κάτι τέτοιο στη Βόρεια Ελλάδα. Ορίσαμε νοσοκομείο αναφοράς το ΑΧΕΠΑ και εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ και βάλαμε σε τάξη τα επιχειρησιακά θέματα. Επίσης εκείνο το οποίο εξηγήσαμε στους λοιμωξιολόγους και στους διοικητές των νοσοκομείων είναι ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι με απλά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν υπάρξει περιστατικό. Εκτός της πιθανής κυνάγχης, ενός πυρετού, ενός βήχα, δηλαδή μιας εικόνας ενός κοινού κρυολογήματος, το κριτήριο το οποίο πρέπει να μας βάλει σε μια εγρήγορση είναι ο ασθενής να προέρχεται από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Αν κάποιος που πήγε εκεί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να πάει στο ΑΧΕΠΑ να του πάρουν ένα δείγμα και να είναι προσεκτικός».

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ΜERS και ότι η θεραπεία είναι συμπτωματική. «Η επικινδυνότητα για το θάνατο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο άρρωστος θα πάει σε θάλαμο απομόνωσης θα πάρει φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο ΠΟΥ. Ένα κομμάτι από τα φάρμακα αυτά είναι και πειραματικά σκευάσματα», σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, εξηγώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό ΜERS γιατί αυτός αποτελεί μετάλλαξη του κορονοϊού SARS, ο οποίος εμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή.

Ο κ Ευσταθίου επισήμανε ακόμη ότι στη Θεσσαλονίκη δεν έρχονται αεροπλάνα από τη Τζέντα αλλά επειδή μπορεί να έρθει κάποιος μέσω άλλης πτήσης το Αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου Μακεδονία έχει αναρτήσει ενημερωτικές αφίσες.

Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ στη Θεσσαλονίκη Τζίνα Λεπτοκαρίδου, ανέφερε ότι εκτός από το αεροδρόμιο θα αναρτηθούν αφίσες και στις πύλες εισόδου στον Έβρο διότι σε λίγο αρχίζει το ραμαζάνι των μουσουλμάνων και ενδέχεται άτομα από την Τουρκία να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να επιστρέψουν από εκεί και να μετακινηθούν οδικώς προς την Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι στη Τζέντα ζουν 240.000 Έλληνες.

«Ο κορονοϊός ΜERS είναι κατηγορία του SARS, προέρχεται από μετάλλαξη του SARS, έχει τα ίδια συμπτώματα και επιδρά ταυτόχρονα σε πάρα πολλά όργανα δημιουργώντας πολυοργανικές βλάβες. Η αντιμετώπιση γίνεται με απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση αντιϊκών αλλά η ανταπόκριση στη θεραπεία εξαρτάται από τον οργανισμό του ασθενούς», πρόσθεσε η κ Λεπτοκαρίδου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊο 276 άτομα εκ των οποίων πέθαναν 98 ενώ τα 72 από τα θύματα του κορονοϊού που έχασαν τη ζωή τους ήταν από τη Σαουδική Αραβία.