Οι γενετικές μεταλλάξεις συνήθως μελετώνται λόγω της συσχέτισής τους με ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με τις μεταλλάξεις στους υγιείς ανθρώπους.

Μελετώντας τα κύτταρα του αίματος μιας ηλικιωμένης γυναίκας… 115 ετών, ερευνητές από τη Νέα Υόρκη βρήκαν περισσότερες από 400 μεταλλάξεις, αλλά ανακάλυψαν ότι το σώμα της τις «ανεχόταν».

Αυτό σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις δεν οδηγούσαν στην εμφάνιση ασθενειών και η γνώση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την ανθρώπινη μακροζωία.

Εκατοντάδες μεταλλάξεις έχουν βρεθεί σε ανθρώπους με καρκίνο του αίματος (π.χ. λευχαιμία), αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια υποκρύπτουν και αυτά μεταλλάξεις.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες από το Cold Spring Harbor Laboratory, μελέτησαν το DNA της 115χρονης γυναίκας για να προσδιορίσουν αν μετά από μια μακρά ζωή, μεταλλάξεις συσσωρεύονται σε υγιή λευκά αιμοσφαίρια.

Τελικά, αναγνώρισαν πάνω από 400 μεταλλάξεις στα λευκά αιμοσφαίρια -γνωστές ως σωματικές μεταλλάξεις επειδή δεν μεταβιβάζονται στους απογόνους-οι οποίες ήταν «αποδεκτές» από το σώμα και δεν οδήγησαν στην εμφάνιση κάποιας ασθένειας.

Πηγή: vita.gr