Η υγεία και καλή λειτουργία του εντέρου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα. Η κατανάλωση περίπου 25 γραμμαρίων ινών την ημέρα είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου, με το 80% των ατόμων να μην επιτυγχάνουν τις συνιστώμενες προσλήψεις.

Οι ίνες προέρχονται από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς. Κατά συνέπεια η ποικιλία είναι εκείνη που μπορεί να εξασφαλίσει τις καθημερινές απαιτήσεις μας σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση 50 γραμ. ξερών δαμάσκηνων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 ξερά δαμάσκηνα, μπορεί να μας εξασφαλίσει τουλάχιστον 3,5-4 γραμμάρια ινών την ημέρα, συμβάλλοντας καθοριστικά στις καθημερινές απαιτήσεις μας σε αυτές.

Βέβαια, η κατανάλωση αυτών πρέπει να κατανέμεται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα δαμάσκηνα αποτελούν μια εύκολη λύση για πολυάσχολα άτομα τα οποία λόγω πολλών υποχρεώσεων πιθανά δεν έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να πλένουν και να ξεφλουδίζουν φρούτα στη δουλεία τους. Έτσι, τα ξηρά δαμάσκηνα αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για να βοηθήσουν τα άτομα εκείνα να αυξήσουν την πρόσληψη φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους.

Το όφελος των ξηρών δαμάσκηνων στην υγεία του εντέρου επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το παραπάνω ισχυρισμό.

Παράλληλα, τα δαμάσκηνα μπορούν να παρέχουν και ποικίλα άλλα οφέλη όπως τη διατήρηση μιας φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πηγή: neadiatrofis.gr