Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison υποστηρίζουν, ότι μειώνοντας μόλις κατά 10% την κατανάλωση θερμίδων μπορεί να αυξηθεί το προσδόκιμο όριο ζωής των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι αν κανείς ελαττώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει καθημερινά μπορεί να επιβραδυνθεί η διαδικασία της γήρανσης και οι άνθρωποι να γίνουν λιγότερο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, έχουν αφιερώσει 25 χρόνια μελετώντας τις επιδράσεις της διατροφής στη διαδικασία του γήρατος σε πιθήκους ρέζους.

Βρήκαν ότι οι μαϊμούδες που ακολουθούσαν αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα, εμφάνιζαν μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Στο πείραμα, που διεξήχθη στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών του Ουισκόνσιν, συμμετείχαν 76 πίθηκοι ρέζους, τους οποίους οι ερευνητές τάιζαν με 30% λιγότερες θερμίδες.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα από την πορεία της υγείας τους, με πίθηκους στους οποίους επιτρεπόταν να τρώνε όσο ήθελαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πίθηκοι που έτρωγαν όσο ήθελαν εμφάνιζαν 2,9 φορές αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Είχαν προηγηθεί προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά και μύγες, οι οποίες αποκάλυψαν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων, χωρίς να μειώνεται η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να επεκτείνει το όριο ζωής μέχρι και κατά 40%.