Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποβούν σωτήριες. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Δανία ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται κατά 23% εάν τρώμε υγιεινά, απέχουμε από κάπνισμα και αλκοόλ και ασκούμαστε σωματικά.

Είναι χαρακτηριστικό, λένε οι επιστήμονες, ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να προληφθεί σχεδόν το ¼ των 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο!

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει το χρήσιμο μήνυμα για τη δημόσια υγεία ότι ακόμα και οι δευτερεύουσες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Αν Τγιόνελαντ του Ινστιτούτου Καρκινικής Επιδημιολογίας στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Δανίας.

Η Τγιόνελαντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα προσωπικά στοιχεία 55.487 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 50 με 64 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και παρακολούθησαν την πορεία τους για περίπου δέκα χρόνια.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις καθημερινές συνήθειές τους, που όπως αποδείχτηκε περιλαμβάνουν την αποχή από το κάπνισμα, την καθημερινή σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά, τον περιορισμό του αριθμού των αλκοολούχων ποτών σε επτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και σε 14 για τους άνδρες, τις διαστάσεις της περιφέρειας της μέσης μέχρι 88 εκατοστά για τις γυναίκες και 102 για τους άνδρες και την υγιεινή διατροφή.

Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση και έδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 678 άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι εθελοντές αντεπεξήλθαν στις πέντε συμβουλές για τις καθημερινές τους συνήθειες, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει μία σύσταση, σχεδόν το 13% των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου θα είχαν προληφθεί. Αν όλοι τους είχαν ακολουθήσει και τις πέντε, θα είχε αποφευχθεί το 23% των περιστατικών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευθύνεται για περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.