Το newsbeast.gr ξεκινάει μια στήλη στην ενότητα Υγεία «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» με τον ορθοπεδικό-χειρουργό Δρ. Ιωάννη Η. Βλάχο να απαντάει στα σημαντικότερα ορθοπεδικά προβλήματα που μας απασχολούν.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπεδικός-χειρουργός

Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία.

Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

Εισαγωγή
Τι είναι ο πόνος. Μπορούμε να βρούμε τα αίτια που τον προκαλούν;
Ο πόνος είναι η αντίδραση του οργανισμού για να μας ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας, είτε από πάθηση, είτε από κάκωση. Ο πόνος θα μας οδηγήσει στον ειδικό γιατρό για να κάνει διάγνωση και να μας δώσει θεραπεία. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 1
Τα βαριά πόδια και η δυσχέρεια βάδισης

Διαβάστε τι μπορεί να συμβαίνει αν νιώθουμε τα πόδια μας βαριά και έχουμε δυσχέρεια βάδισης. Νιώθω τα πόδια από τα γόνατα και κάτω βαριά-μουδιασμένα. Δεν μπορώ να βαδίσω πάνω από 50 μέτρα και πρέπει να κάτσω. Δεν μπορώ να μείνω όρθιος πάνω από 10 λεπτά και πρέπει να κάτσω. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 2
Κάταγμα καρπού και η αντιμετώπισή του
Πώς θα καταλάβουμε εάν έχουμε υποστεί κάταγμα καρπού και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Διαβάστε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 3
Ποιες είναι οι αιτίες του πονοκεφάλου και πώς ελέγχεται
Η ανάπτυξη του ειδικού μέρους θα ξεκινήσει από συμπτώματα της κεφαλής (κεφαλαλγία – πονοκέφαλος) και ακολουθώντας προς τα κάτω τα άνω άκρα, την σπονδυλική στήλη, θα φθάσει και θα τελειώσει στα δάκτυλα των κάτω άκρων. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 4
Αυχεναλγία και αυχενικό σύνδρομο – Πώς αντιμετωπίζονται
Κάθε πόνος στον αυχένα δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Το αυχενικό σύνδρομο συνοδεύεται και από πόνο στο ένα ή το άλλο ώμο, βραχίονα, χέρι. Ο πόνος του αυχένα που δεν συνοδεύεται από πόνο στο χέρι (δεξιό ή αριστερό) είναι απλή αυχεναλγία. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 5
Περιαρθρίτιδα του ώμου

Περιαρθρίτιδα του ώμου ονομάζεται συνήθως ο πόνος που προκαλείται στον ώμο σε ορισμένες κινήσεις. Συχνά ο πόνος είναι τόσο οξύς, ώστε δεν επιτρέπει καμία κίνηση. Εάν αυτό παραταθεί χρονικά ο ώμος χάνει την κινητικότητά του και μεταπίπτει σε «παγωμένο» ώμο. Διαβάστε περισσότερα »

No 6
Προβλήματα στην περιοχή του ώμου
Εκτός από την περιαρθρίτιδα, τον «παγωμένο ώμο», υπάρχουν και άλλες βλάβες στην περιοχή του ώμου που οφείλεται σε αλλοιώσεις των χόνδρων, των συνδέσμων και των τενόντων της περιοχής. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 7
Κατάγματα βραχιονίου οστού

Όταν πέφτει κάποιος και αντανακλαστικά βάζει το χέρι του, κινδυνεύει κατά σειρά να σπάσει ή τον καρπό ή την κεφαλή του βραχιονίου στον ώμο ή το βραχιόνιο οστούν, στη μεσότητά του. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 8
Ρήξη δικεφάλου

Ανάμεσα στις παθήσεις που αφορούν τα άνω άκρα, δηλαδή τα χέρια, είναι η ξαφνική εμφάνιση μιας διόγκωσης στο βραχίονα, συνήθως μετά κάποια απότομη κίνηση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο9
Κατάγματα στον αγκώνα

Οι κακώσεις στον αγκώνα είναι συχνές κατά την πτώση. Βάζοντας το χέρι να προστατευθεί όπως πέφτει κανείς δεν παθαίνει κάταγμα στον καρπό, ούτε στον ώμο, αλλά χτυπά ο αγκώνας. Διαβάστε περισσότερα »

No 10
Αντιμετωπίζοντας την επικονδυλίτιδα

Ο πόνος στον αγκώνα κατά τη σύλληψη ή μετακίνηση βαρέως αντικειμένου ή όταν στύβουμε ένα λεμόνι, συνήθως είναι σύμπτωμα επικονδυλίτιδος, που οι ξένοι ονομάζουν «tennis elbow», επειδή το παθαίνουν οι παίκτες του τένις συχνά, κρατώντας και χτυπώντας με τη ρακέτα. Διαβάστε περισσότερα »

No 11
Ορογονοθυλακίτιδα του αγκώνα

Η άρθρωση του αγκώνα, όπως και η άρθρωση του γόνατος, κάτω από το δέρμα έχει ένα μικρό (σχισμοειδή) χώρο, για να απαλύνει τις τριβές και τις πιέσεις. Ο χώρος αυτός όταν χτυπήσει ο αγκώνας ή από χρόνια τριβή, π.χ. σε κάποιον που γράφει επί μακρόν ακουμπώντας τον αγκώνα στο γραφείο του, γεμίζει από αίμα ή υγρό και αιφνιδίως εμφανίζεται στον αγκώνα ένα «σακκουλάκι» που προβάλλει και κρέμεται. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 12
Γάγγλιο καρπού

Το ανθρώπινο χέρι είναι ένα πολυτάλαντο εργαλείο, λόγω της δυνατότητας αντιθετικότητας που έχει ο αντίχειρας, δηλαδή να αγγίζει οποιοδήποτε δάκτυλο από τα τέσσερα υπόλοιπα.
Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί πολύ λεπτές εργασίες (από την επιδιόρθωση ενός ρολογιού, την τοποθέτηση ενός chip υπολογιστή, μέχρι το άγγιγμα της χορδής του βιολιού). Διαβάστε περισσότερα »

Νο 13
Η πάθηση στενωτική τενοντίτις

Η πάθηση στενωτική τενοντίτις εκδηλώνεται με πόνο στη βάση του αντίχειρα, που εμποδίζει ορισμένες κινήσεις ιδιαίτερα όπως στο στύψιμο. Πρόκειται για στένωση του ελύτρου του τένοντα που εκτείνει (τεντώνει) τον αντίχειρα. Διαβάστε περισσότερα »

No 14
Θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες

Πάντοτε υπήρχε η ελπίδα ότι θα ανακαλύπτονταν ένα φάρμακο που θα θεράπευε όλες τις φλεγμονές και θα σταματούσε τις αρθρίτιδες. Από 10ετίας παρατηρήθηκε ότι ορισμένα στοιχεία του αίματος έχουν τέτοια δράση. Ονομάζεται PRP. Προέρχεται από τις λέξεις Platelet Rich Plasma. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 15
Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Όπως οι εκτείνοντες τένοντες που λειτουργούν μέσα σε έλυτρα (σωλήνες) εμφανίζουν στενωτικές αλλοιώσεις, έτσι και οι καμπτήρες τένοντες πάσχουν από ανάλογη αλλοίωση. Η στένωση του ελύτρου ενός εκτείνοντος όπως αναφέρθηκε στο De quervain, προκαλεί κυρίως πόνο και δυσλειτουργία. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 16
Ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης

Η πάθηση της ρίκνωσης παλαμιαίας απονεύρωσης που αφορά την παλάμη του χεριού, δεν έχει σχέση με ορμονική διαταραχή, όπως οι τενοντοελυτρίτιδες, γι’ αυτό κι εμφανίζεται αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες ενήλικες. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 17
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο πίεσης του μέσου νεύρου μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, το οποίο συνήθως αναφέρεται σαν «καρπιαίος», είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που προσβάλλει συνήθως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ή σε ορμονικές διαταραχές (κύηση, λοχεία κ.ά.). Διαβάστε περισσότερα »

Νο 18
Όζοι Heberden

Πολύ συχνά σε γυναίκες στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση και πολύ σπάνια σε άντρες, εμφανίζονται μικρές διογκώσεις στις αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού, οι οποίες είναι συνήθως επώδυνες και μερικές φορές παραμορφώνουν την τελική φάλαγγα. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 19
Ρήξη εκτείνοντος δακτύλου

Μερικοί τένοντες που προκαλούν την κάμψη και έκταση των αρθρώσεων, έχουν μία αυξημένη ευαισθησία να παθαίνουν ρήξεις. Τέτοιοι τένοντες είναι ο δικέφαλος στον βραχίονα (βλέπε κεφάλαιο), ο αχίλλειος στο πόδι και αυτός που εκτείνει (τεντώνει) τα δάκτυλα. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 20
Πάρεση κερκιδικού νεύρου

Το κερκιδικό νεύρο που προέρχεται, όπως και το μέσο και το ωλένιο, από το βραχιόνιο πλέγμα, το οποίο δημιουργείται από τα νεύρα (ρίζες) που εξέρχονται από τους σπονδύλους του αυχένα όταν πάσχει (πάρεση) εκδηλώνεται κινητικά στο χέρι (άκρα χείρα). Διαβάστε περισσότερα »

No 21
Πάρεση ωλενίου νεύρου

Το χέρι νευρούται και λειτουργεί επιτυγχάνοντας τις κινήσεις που το καθιστούν πραγματικό εργαλείο, για τον άνθρωπο από τρία νεύρα (τα ζώα, ακόμη και οι πίθηκοι, δεν έχουν αυτή την ικανότητα). Διαβάστε περισσότερα »

Νο 22
Κατάγματα δαχτύλων

Τα δάχτυλα των χεριών αποτελούνται από τρεις φάλαγγες το καθένα, πλην του αντίχειρα, που έχει δύο. Τα μικρά αυτά οστάρια, οι φάλαγγες, μπορούν να υποστούν κάταγμα σε πτώση, ή σύνθλιψη από πέσιμο βάρους, ή απότομη υπερέκταση από απόκρουση μπάλας. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 23
Διατομή καμπτήρα του αντίχειρα

Ορισμένα τραύματα (κυρίως στο χέρι) μπορεί να προκαλέσουν και διατομή τενόντων (που κινούν τα δάκτυλα). Εάν υπάρχει τέτοιος τραυματισμός, ελέγχουμε την ικανότητα του δακτύλου που τραυματίστηκε να κάνει κάμψη και έκταση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 24
Κατάγματα μετακαρπίων

Τα μετακάρπια είναι τα κόκαλα που προηγούνται των δακτύλων και σχηματίζουν το έδαφος της παλάμης. Υφίστανται κατάγματα από άμεση πλήξη, σε πτώση ή από σύνθλιψη. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 25
Κάταγμα βάσεως αντίχειρα

Στις κακώσεις του αντίχειρος, εκτός από τη ρήξη του ωλενίου συνδέσμου, μπορεί η βάση του αντίχειρα να υποστεί κάταγμα. Η βλάβη αυτή είναι πολύ σοβαρή. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 26
Ακρωτηριασμός δαχτύλων
Στους ακρωτηριασμούς δαχτύλων υπάρχει μία αρχή που τηρείται από τις ειδικές ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της επαρχίας. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 27
Αρθρίτιδα τραπεζοειδούς
Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και για τα επόμενα δέκα χρόνια, είναι πολύ συχνό στις γυναίκες να εμφανισθεί αρθρίτιδα του τραπεζοειδούς. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 28
Η σπονδυλική στήλη και οι παθήσεις της

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα όργανο στήριξης και μεταφοράς της νευρικής λειτουργίας. Στηρίζει τον κορμό και το κεφάλι στη λεκάνη και τα πόδια. Αποτελείται από 32 σπονδύλους, που διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς, οσφυϊκούς και ιερούς – κοκκυγικούς, που αναφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα του σώματος και εμφανίζουν ελαφρές καμπύλες (κλίσεις) που επιτρέπουν την ορθία στάση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 29
Η αντιμετώπιση της σκολίωσης

Η σκολίωση δεν είναι ασθένεια. Είναι απλώς μια παραμόρφωση του άξονα της σπονδυλικής στήλης προς τα πλάγια κι έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Η σπονδυλική στήλη έχει φυσιολογικά τρία κυρτώματα. Το αυχενικό (λορδωτικό), το θωρακικό (κυφωτικό) και τη μέση (λορδωτικό). Διαβάστε περισσότερα »

Νο 30
Πώς ελέγχεται και πώς αντιμετωπίζεται η κύφωση

Κύφωση ονομάζεται η επίταση της καμπύλης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία δημιουργεί χαρακτηριστική παραμόρφωση. Η κύφωση διακρίνεται σε εφηβική (νεανική) και κύφωση των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 31
Η αντιμετώπιση της λόρδωσης

Η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν είναι στην πραγματικότητα πάθηση όπως είναι η σκολίωση και η κύφωση. Είναι το αποτέλεσμα μιας άλλης παραμόρφωσης, συνήθως της κύφωσης και μερικές φορές της δυσλειτουργίας των ισχίων. Διαβάστε περισσότερα »

No 32
Ανταλγική σκολίωση

Εκτός από την σκολίωση των εφήβων (ιδιοπαθής) υπάρχει μία παθολογική οντότητα που μιμείται την ιδιοπαθή σκολίωση, η ανταλγική. Στην ανταλγική σκολίωση ο οργανισμός προσπαθώντας ν’ αποφύγει τον πόνο από πίεση νεύρου στην οσφυϊκή μοίρα, λόγω κήλης δίσκου και «σπρώχνει» την σπονδυλική στήλη στο πλάι, όποτε ορώμενος ο ασθενής εκ των όπισθεν «γέρνει» στο πλάι. Διαβάστε περισσότερα »

No 33
Αλλοιώσεις σπονδύλων Schmorl

Τη διατύπωση «αλλοιώσεις Schmorl» τη βλέπουμε καταγεγραμμένη σε μαγνητικές τομογραφίες σπονδυλικής στήλης και προκαλούν φοβία, μήπως πρόκειται για κάτι σοβαρό και επικίνδυνο για τη γενικότερη υγεία, ενώ στην πραγματικότητα είναι αλλοίωση που συνοδεύει συνήθως την κύφωση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 34
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Η αγκκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπάθεια, είναι μία χρόνια κατάσταση, προοδευτικής «αγκύλωσης» της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα, προοδευτικά ο ασθενής να μην μπορεί να κάνει καμία κίνηση κάμψης, έκτασης ή πλάγιας κάμψης. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 35
Κατάγματα θωρακικής μοίρας

Τα κατάγματα των σπονδύλων της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, διακρίνονται σε τραυματικά (τροχαία-πτώση από ύψος) και παθολογικά (συνήθως από οστεοπόρωση). Τα οστεοπορωτικά κατάγματα στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που πάσχουν από οστεοπόρωση. Η πρόκληση κατάγματος είναι απόδειξη ότι η γυναίκα πάσχει από οστεοπόρωση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 36
Επαναστατική μέθοδος για κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνουν μετά την ηλικία των 50 ετών, κυρίως σε γυναίκες, που οφείλονται σε οστεοπόρωση, μπορούν να συμβούν σε μια απλή πτώση, όταν σηκώσει κανείς απότομα ένα βάρος, ακόμη και αν τραβήξει ένα βαρύ συρτάρι. Διαβάστε περισσότερα »

No 37
Οστεοειδές οστέωμα

Το οστεοειδές οστέωμα είναι μια αλλοίωση των οστών που εμφανίζεται σε ορισμένα σημεία του σκελετού και προκαλεί πόνο. Το οστεοειδές οστέωμα προκαλεί χαρακτηριστικά νυχτερινό πόνο, που υποχωρεί με τη χρήση ασπιρίνης. Το οστεοειδές οστέωμα στην σπονδυλική στήλη, εκδηλώνεται με πόνο κατά μήκος του νεύρου που βρίσκεται κάτω από το σπόνδυλο που πάσχει. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 38
Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία είναι συμπτώματα, που υποδηλώνουν πόνο είτε στη μέση (οσφύς-αλγεί), είτε στο γοφό (κατά μήκος του ισχιακού νεύρου). Η μέση και το ισχιακό νεύρο υπάρχει πιθανότητα να εμφανίζουν σύμπτωμα πόνου από διάφορες αιτίες που σχετίζονται με τα οστά (σπόνδυλοι) με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, με το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 39
O μεσοσπονδύλιος δίσκος και το Facet

Οι σπόνδυλοι στο πρόσθιο τμήμα τους, στο σώμα, συνδέονται μεταξύ τους με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Στο οπίσθιο τμήμα ακουμπάει η απόφυση (το ποδαράκι) του ενός επάνω στην απόφυση (χεράκι) του υποκειμένου. Εκεί που ακουμπάει το ένα στο άλλο, δημιουργείται μία άρθρωση, που ονομάζεται διεθνώς Facet. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 40
Αντιμέτωποι με την οσφυαλγία

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση, μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος. Ο οξύς εμφανίζεται ξαφνικά μετά από μία απότομη κίνηση, από απλή, όπως όταν σκύβω να ξυριστώ ή πιο επίπονη, όταν πάω να σηκώσω ένα βάρος. Στην δεύτερη περίπτωση, μερικές φορές, νοιώθει κανείς μαζί με τον αιφνίδιο, οξύ πόνο και ένα «κρακ» στη μέση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 41
Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου της μέσης

Η οσφυαλγία είναι ένα σύμπτωμα που σχεδόν κάθε άνθρωπος θα νοιώσει στη διάρκεια της ζωής του. Μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά, σαν οξύ ενόχλημα και να μην ξαναεμφανιστεί. Μπορεί όμως μετά την πρώτη κρίση να του αφήσει ένα χρόνιο ενόχλημα, που θα επανέρχεται περιοδικά δημιουργώντας κρίσεις λίγων ημερών ή θα τον ενοχλεί λίγο αλλά συνεχώς. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 42
Αντιμέτωποι με την οξεία οσφυαλγία και την ισχιαλγία

Η πιο συνηθισμένη πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι η ισχιαλγία που ακολουθεί μια οξεία οσφυαλγία. Μετά από μία απότομη κίνηση, συνήθως επίκυψη, προκαλείται οξύς πόνος στην οσφυϊκή μοίρα, δηλαδή στη μέση, που όταν είναι ετερόπλευρος, δηλαδή προς τα δεξιά ή τα αριστερά, συχνά συνοδεύεται και από πόνο στο γοφό, που αντανακλά κατά μήκος της έξω και πίσω επιφάνειας του σκέλους, φτάνοντας μέχρι το πόδι. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 43
Πώς θεραπεύεται η σπονδυλόλυση

Η σπονδυλολίσθηση όπως φαίνεται και από την ονομασία της είναι η μετατόπιση ενός σπονδύλου επάνω στον άλλο (ολίσθηση). Είναι μια πάθηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που προκαλεί χρόνιο πόνο. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 44
Τι είναι οι αλλοιώσεις Μodic

Όταν κάποιος πάσχει από τη μέση του σήμερα υποβάλλεται σε έλεγχο με μαγνητική τομογραφία. Διαβάζοντας την εξέταση εκτός από τις αναφορές που αφορούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και που εκφράζονται αλλοιώσεις σαν αυτές που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα κεφάλαια, δηλαδή προβολές των δίσκων που πιέζουν το σάκκο του νωτιαίου μυελού ή κάποια ρίζα κ.ο.κ. υπάρχουν και αναφορές που αφορούν τους σπονδύλους. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 45
Κατάγματα σπονδύλων οσφυϊκής μοίρας

Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όπως και η θωρακική, μπορεί να εμφανίσει κατάγματα μετά πτώση ή κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος. Ενώ όμως τα κατάγματα της θωρακικής μοίρας λόγω της διόδου του νωτιαίου μυελού είναι πολύ σοβαρά γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν παραπληγία, τα κατάγματα της οσφυϊκής μοίρας λόγω της σχέσης τους όχι πλέον με το νωτιαίο μυελό, αλλά με νεύρα έχουν μικρότερη επίπτωση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 46
Οξεία δισκοκήλη με πάρεση νεύρου

Η οξεία δισκοκήλη, δηλ. η απότομη ρήξη του περιβλήματος του δίσκου (ινώδους δακτυλίου) και η έξοδος υλικού από τον πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου που προβάλλει μέσα στο κανάλι του νωτιαίου μυελού και πιέζοντας προκαλεί πάρεση (παράλυση) του νεύρου (ρίζας) που διέρχεται, είναι η ακραία περίπτωση της πάθησης οσφυαλγία-ισχιαλγία. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 47
Κάταγμα πλευρών

Οι πλευρές του θώρακα μπορεί να υποστούν κάταγμα μετά από κάκωση από πτώση και άμεση πλήξη του θώρακα, αλλά συνήθως από σύνθλιψη σε τροχαίο ατύχημα όταν φοράς ζώνη. Τα κατάγματα των πλευρών είναι πολύ επώδυνα, ενώ συνήθως δεν έχουν μεγάλη επίπτωση στην γενική υγεία. Σπάνια, όταν η κάκωση προέρχεται από ατύχημα, το σπασμένο πλευρό μπορεί να «τρυπήσει» το περίβλημα των πνευμόνων και να προκαλέσει πνευμοθώρακα. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 48
Κατάγματα λεκάνης

Τα κατάγματα λεκάνης είναι βαρείες κακώσεις που επισυμβαίνουν σε συνθλίψεις στη διάρκεια τροχαίων ή εργατικών ατυχημάτων. Η λεκάνη είναι ένα δακτυλίδι από φαρδιά κόκαλα, τα ανώνυμα οστά, που συνδέει την σπονδυλική στήλη μέσω του ιερού, με τα πόδια. Ο δακτύλιος αυτός δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκονται εκτός του εντέρου, η ουροδόχος κύστη και στα δύο φύλα και στις γυναίκες τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή η μήτρα και οι ωοθήκες. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 49
Σύνδρομο απιοειδούς

Ο πόνος στο γλουτό στη διάρκεια μακράς παραμονής σε κάθισμα, υποδηλοί συνήθως πίεση του ισχιακού νεύρου στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης από δισκοκήλη. Όμως μερικές φορές που η κλινική εξέταση (σημείο άρσεως σκέλους «Lassegue») είναι αρνητική, υπάρχει πιθανότητα πιέσεως του ισχιακού νεύρου από ένα μυ και πρόκλησης πόνου που ονομάζεται το «σύνδρομο απιοειδούς». Διαβάστε περισσότερα »

Νο 50
Οσφυαλγία λόγω ιερολαγονίτις

Οσφυαλγία εκτός από τις περιπτώσεις δισκοπάθειας και βλαβών που αφορούν την σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως είναι η ιερολαγονίτις. Η ιερολαγονίτις, όπως λέει και η ονομασία είναι ένα είδος φλεγμονής (όλα τα εις «-τις» είναι φλεγμονές, π.χ. αμυγδαλίτις) που αφορά την μία ή και τις δύο αρθρώσεις τις λεκάνης προς την σπονδυλική στήλη. Δηλαδή της άρθρωσης που συνδέει το ιερό οστούν με τα δύο λαγόνια. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 51
Αντιμέτωποι με τη δισχιδής ράχις

Η δισχιδής ράχις (Spina Bifida) δεν είναι πάθηση. Είναι ανατομική κατάσταση που ανακαλύπτεται τυχαία σε άτομα με οσφυαλγία που υποβάλλονται σε ακτινολογικό έλεγχο. Η δισχιδής ράχις οφείλεται σε ατελή σύγκλειση του τόξου που περιβάλλει τον νωτιαίο σάκκο και κλείνοντας δημιουργεί την ακανθώδη απόφυση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 52
Πού οφείλεται η κοκκυγοδυνία

Ο κόκκυγας είναι το τελευταίο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Στα ζώα αντιπροσωπεύεται από την ουρά. Στον άνθρωπο έχει υποστραφεί, δεν έχει λειτουργικό ρόλο, δεν περιέχει νεύρα. Μερικές φορές όμως προκαλεί πόνο, την κοκκυγοδυνία. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 53
Κατάγματα ηβοϊσχιακών κλάδων

Ενώ τα κατάγματα της λεκάνης οφείλονται σε μεγάλης βίας τραυματισμό και είναι πολύ βαρεία κάκωση με κινδύνους για τη ζωή του ανθρώπου, τα κατάγματα των ηβοϊσχιακών κλάδων είναι ελαφράς επίπτωσης κατάγματα, που συμβαίνουν συνήθως στην γεροντική ηλικία από κάκωση σε απλή πτώση. Τα κατάγματα αυτά αφορούν τα δύο οστά που «κλείνουν» προς τα εμπρός τον δακτύλιο της λεκάνης και συνδέονται με μία άρθρωση-συνδέσμωση, την ηβική σύμφυση. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 54
Διάσταση ηβικής σύμφυσης

Η ηβική σύμφυση είναι το πρόσθιο ανατομικό στοιχείο της λεκάνης όπου το ένα λαγόνιο μέσω των ηβοϊσχιακών κλάδων «κλείνει» το δακτύλιο της λεκάνης «ακουμπώντας» την απέναντι πλευρά. Η ηβική σύμφυση είναι μία συνδέσμωση, δηλαδή μία άρθρωση χωρίς κίνηση, που επιτρέπει απλώς μικροκινήσεις στη διάρκεια του τοκετού. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 55
Το ισχίο και οι παθήσεις του

Όπως ο ώμος συνδέει το χέρι με τον κορμό και του επιτρέπει ένα μεγάλο εύρος κινήσεων, για να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του πρώτου ανθρώπου που ορθοστατούσε (και δεν βάδιζε με τα τέσσερα, σαν όλα τα θηλαστικά) που χρησιμοποιεί τα χέρια του για να κατασκευάζει, να κυνηγά, να καλλιεργεί, έτσι και το ισχίο (γοφός) συνδέει τον κορμό με τα πόδια, για να διευκολύνει την μετακίνηση, την αναρρίχηση και κινήσεις απαραίτητες όπως είναι η ένδυση, αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως είναι ο χορός και η γυμναστική. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 56
Συγγενές εξάρθρημα ισχίου

Το συγγενές εξάρθρημα της κεφαλής του μηριαίου είναι μια πάθηση κληρονομική, που προσέβαλε παλαιά περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό (έπασχε η γιαγιά, η μαμά, η κόρη, η εγγονή) και σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης (και της Ελλάδας). Κατέληγε στην ενήλικη ζωή σε βαρεία πάθηση του ισχίου που ανάγκαζε το άτομο που έπασχε να χωλαίνει σ’ όλην την ζωή του. Διαβάστε περισσότερα »

Νο 57
Τι είναι η νόσος Perthes

H οστεοχονδρίτ