Η γυμναστική ίσως είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των αντικαταθλιπτικών στη σεξουαλική επιθυμία και ορμή των γυναικών.

Μόλις 30 λεπτά άσκησης πριν από το σεξ βελτιώνουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία μιας γυναίκας, η οποία ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και ενισχύουν την ικανότητά τους να φτάσουν σε οργασμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Depression and Anxiety, η σεξουαλική δυσλειτουργία εξαιτίας παρενεργειών από αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη… «συνταγογράφηση» ενός προγράμματος γυμναστικής μέτριας έντασης.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία, καθώς η γυμναστική ως μέθοδος θεραπείας σεξουαλικών παρενεργειών είναι εύκολα προσβάσιμη και φθηνή» ανέφερε στη Daily Mail η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, Tierney Lorenz, η οποία συνεργάστηκε με την καθηγήτρια ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας Cindy Meston.

Οι ερευνήτριες εξέτασαν 52 γυναίκες, οι οποίες είχαν αναφέρει ότι βίωναν παρενέργειες από τη χρήση καταθλιπτικών στη σεξουαλική τους ζωή.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να κάνουν κανονικά σεξ, χωρίς προηγουμένως να έχουν γυμναστεί, για τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Μετά από αυτό το διάστημα και για άλλες τρεις εβδομάδες, οι μισές κλήθηκαν να γυμνάζονται επί μισή ώρα ακριβώς πριν από τη σεξουαλική τους συνεύρεση με το σύντροφό τους, ενώ οι άλλες μισές έκαναν ασκήσεις ενδυνάμωσης και αεροβική για 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, οποιαδήποτε στιγμή ήθελαν εκείνες.

Στη συνέχεια, οι δύο ομάδες ακολούθησαν το αντίστροφο πρόγραμμα.

Όλες κατέγραψαν και αξιολόγησαν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις, επιθυμία, ικανοποίηση, λειτουργία και διάθεση πριν και μετά από κάθε περίοδο του πειράματος.

Οι ερευνήτριες παρατήρησαν ότι η τακτική άσκηση βελτίωσε την ικανότητα των γυναικών να φτάνουν σε οργασμό. Διαπίστωσαν ακόμη ότι όσες γυναίκες γυμνάζονταν ακριβώς πριν από το σεξ, βίωναν σημαντικά πιο έντονη λίμπιντο και παρουσίασαν γενικότερη βελτίωση στη σεξουαλική τους λειτουργία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέτριας έντασης άσκηση ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενώ τα αντικαταθλιπτικά έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν με τον αντίστροφο τρόπο.

«Το να προγραμματίζει κανείς τακτικά τη σεξουαλική του δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη γυμναστική πριν από αυτή, μπορεί να είναι ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό εργαλείο που θα ανακουφίσει από τις παρενέργειες των φαρμάκων» κατέληξε η Dr Lorenz.