«Αν θέλετε να κάνουμε επί της ουσίας και, πολιτισμένα, συζήτηση, θα λήξετε σήμερα την απεργία σας. Αλλιώς και μεταρρύθμιση θα γίνει και χωρίς εσάς. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και καλό για εσάς. Λήξτε την απεργία σας γιατί το κράτος δεν εκβιάζεται».

Με αυτό τον χαρακτηριστικό τρόπο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να σταματήσουν την πολυήμερη απεργία τους, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτός να συζητήσει μαζί τους μόνο λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης, όπως οι αμοιβές τους και το πλαφόν των επισκέψεων των ασθενών.

Ενώπιον των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των γιατρών, που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προωθούμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα και υγεία, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα προχωρήσει, είτε θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί είτε δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της.

«Αύριο στις 11:00, θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητικής μεταρρύθμισης και, εφόσον η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίησή της. Δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της μεταρρύθμισης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όλοι οι γιατροί έχουν την επιλογή, αν θέλουν να ενταχθούν στο ΕΣΥ αποδεχόμενοι τους όρους και τις προϋποθέσεις. Η πολυήμερη απεργία με προσέβαλε ως πολίτη, όχι ως υπουργό. Είχατε το νομικό, όχι όμως το ηθικό δικαίωμα. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για τις αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ και το πλαφόν των επισκέψεων. Δεν θα απολύσουμε κανένα. Θέλουμε να λήξει αυτή η διαμάχη, να είστε μαζί μας και όχι απέναντι μας. Λήξτε την απεργία και ελάτε να δούμε τις λεπτομέρειες, να συζητήσουμε και να βρούμε τις μέγιστες δυνατές λύσεις».

«Πρέπει, για λόγους τάξεως, να λήξετε σήμερα την απεργία, για να δείξουμε όλοι ότι δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ομόφωνα, συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την προώθηση της μεταρρύθμισης στο ΕΣΥ:

– Όχι στις απολύσεις.

– Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ σε όσους το ζητήσουν.

– Συμβάσεις σε γιατρούς που θέλουν συνεργασία, αντί αποκλειστικής απασχόληση με τον ΕΟΠΥΥ.