Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο, που συνδέεται με την παχυσαρκία, και το οποίο κάνει ορισμένες τροφές, όπως το παγωτό και τα γλυκά, να είναι πιο… γευστικά στους ουρανίσκους των γυναικών.

Σύμφωνα με τους καναδούς ερευνητές η ανακάλυψη του γονιδίου αυτού μπορεί να εξηγεί μερικώς την τάση για παχυσαρκία, καθώς ενδεχομένως να μην «ευθύνονται» οι ίδιοι για την κακή τους επιλογή στις τροφές… Όπως υποστηρίζουν αυτή ίσως να οφείλεται σε και να προκαλείται από… γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικό στρες και συναισθηματικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αλληλόμορφο γονίδιο, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης της ευχαρίστησης, της ντοπαμίνης.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Appetite και όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, μπορεί να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα τις έρευνες για την πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες, πρόωρη ανάπτυξη και άλλες συνθήκες» ανέφερε στη Daily Mail ο καθηγητής Michael Meaney από το πανεπιστήμιο McGill.

Ο ίδιος και η ομάδα του εξέτασαν 150 παιδιά ηλικίας 4 ετών, των οποίων οι μανάδες έπασχαν από κατάθλιψη και δυσκολεύονταν να δεθούν συναισθηματικά με τα παιδιά τους.

Η ομάδα μελέτησε έγκυες γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες υπέφεραν από κατάθλιψη, ή ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας και παρακολούθησαν την εξέλιξη των παιδιών τους από τη γέννησή τους, μέχρι που έγιναν 10 χρονών.

Οι ερευνητές πρόσφεραν στα 150 παιδιά από ένα σνακ, αφήνοντάς τα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υγιεινό τρόφιμο και ένα μη υγιεινό.

Οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

«Βρήκαμε ότι όσοι είχαν μια παραλλαγή στο γονίδιο που ρυθμίζει την ντοπαμίνη, η οποία ρυθμίζει την αντίδραση του ατόμου στα νόστιμα φαγητά (όπως παγωτά, γλυκά, ή άλλες παχυντικές τροφές), έτειναν να επιλέγουν αυτές τις τροφές» είπε η Dr. Patricia Silveira.

«Μάλιστα, η επίδραση του αλληλόμορφου γονιδίου ήταν ιδιαίτερα έντονη στα κορίτσια» πρόσθεσε.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι γενετικοί παράγοντες, καθώς και η συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου συμβάλλουν στην ενίσχυση της τάσης για κατανάλωση τροφίμων που προάγουν την παχυσαρκία» πρόσθεσε ο καθηγητής Meaney.