Τα φύλλα των δέντρων μπορεί να πέφτουν το φθινόπωρο, για να προετοιμαστούν για το βαρύ χειμώνα που ακολουθεί, όμως δε συμβαίνει αυτό και με τη… λίμπιντο!

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η τεστοστερόνη –η ορμόνη που συνδέεται με τη σεξουαλική ορμή- βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από κάθε άλλη εποχή, όπως έχουν αποδείξει αρκετές μελέτες (κάτι που ισχύει και για τις γυναίκες).

Τώρα, το αν αυτό οφείλεται σε κάποια αρχαία ένστικτα ζευγαρώματος (ορισμένα ζώα ζευγαρώνουν επίσης το φθινόπωρο), ή οφείλεται στο γεγονός ότι μικραίνει η μέρα και αυξάνουν οι κοινωνικές δραστηριότητες… δεν το γνωρίζουμε, αλλά ποιον ενδιαφέρει;

Σύμφωνα με άρθρο της Jena Pincott στη Huffington Post η οποία επικαλείται μελέτη από το πανεπιστήμιο Simon Fraser, το φθινόπωρο οι γυναίκες έχουν πιο φαρδιά μέση (είναι λιγότερο καμπυλωτές) συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Αυτό δε θα έπρεπε να ανησυχεί τις γυναίκες βέβαια, που αγχώνονται με την εξωτερική τους εμφάνισης, καθώς οι άντρες πιστεύουν ότι τα σώματα των γυναικών είναι πιο ελκυστικά τους μήνες που έχει κρύο (με τον Ιανουάριο να κατέχει τα πρωτεία), όπως ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Perception.

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε να… κουρνιάζετε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, για να δείτε για παράδειγμα μια ταινία, όταν πιάνουν τα πρώτα κρύα.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, τους κρύους μήνες είναι πιο πιθανό κανείς να θέλει να αναζητήσει και να βρει ένα ταίρι (συμπεριλαμβανομένων και των αντρών).

Εξαιτίας του κρύου δημιουργείται μια «διασταύρωση» -θα μπορούσε να πει κανείς- των σωματικών και των ψυχολογικών αισθήσεων, που σύμφωνα με τους ερευνητές μάς προκαλεί να αναζητούμε ένα αίσθημα «ζεστασιάς» σε όλες του τις μορφές.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν μοιραζόμαστε ένα ζεστό ρόφημα, υποστηρίζουν ερευνητές από το Γέιλ. Όταν έχουμε μπροστά μας ένα ζεστό αντικείμενο (π.χ. μια ζεστή σοκολάτα), υποσυνείδητα γινόμαστε συναισθηματικά πιο θερμοί και γενναιόδωροι, και αντιλαμβανόμαστε και τους άλλους με αυτόν τον τρόπο. (Μην ξεχνάτε ακόμη ότι το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην… ανύψωση του ηθικού!).

Τέλος, όπως δείχνουν οι στατιστικές, το φθινόπωρο είναι η πιο… γόνιμη εποχή (ειδικά ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης), με τα ποσοστά των γεννήσεων να χτυπάνε κόκκινο εννιά μήνες μετά (Αύγουστο και Σεπτέμβρη).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το γεγονός ότι η συγκέντρωση και ποσότητα του σπέρματος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβρη, λόγω της καλοκαιρινής ζέστης, με αποτέλεσμα… όταν πιάνουν τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου να… παίρνει τα πάνω του!

Εμάς δε μας μένει κάτι άλλο, παρά να σας ευχηθούμε… «καλό χειμώνα»!