Τα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» περιγράφει με σχόλιό του στο newsbeast.gr αναγνώστης.
Στο κείμενο που μας έστειλε, παραθέτει τα προβλήματα, όπως εκείνος τουλάχιστον τα βλέπει και ζητά να επιλυθούν άμεσα.

Ακολουθεί το κείμενό του

«Με πρόφαση την εξοικονόμηση πόρων, οικονομία για πολλούς και χλιδή για λίγους στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”

Κλείνουν πνευμονολογικά κρεβάτια στο “Σωτηρία”, το μόνο νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά για όλο το λεκανοπέδιο και μειώνουν δραματικά τον ήδη μειωμένο σε σχέση με τα άλλα μεγάλα νοσοκομεία προϋπολογισμό του– δήθεν για οικονομία- και αυξάνουν τον αριθμό των κρεβατιών στην Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική!
Το υπουργείο Υγείας ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των πνευμονολογικών κλινικών του “Σωτηρία” για λόγους οικονομίας και επειδή το προσωπικό είναι εξαιρετικά μειωμένο.

Η πρόθεση ήταν αυτό να γίνει με μικρή μείωση του συνολικού αριθμού των κρεβατιών για να εξυπηρετούνται οι πνευμονολογικοί ασθενείς. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά πνευμονολογικά τμήματα όπως θάλαμοι με σωστή απομόνωση για νοσηλεία φυματικών ασθενών ή ασθενών με ανθεκτικά μικρόβια, τμήματα αντιμετώπισης ασθενών με διάμεσα και συστηματικά νοσήματα και τα ειδικά ιατρεία πνευμονολογίας που οφείλει να έχει ένα τριτοβάθμιο ειδικό Νοσοκομείο που είναι το μόνο στο λεκανοπέδιο και εξυπηρετεί ασθενείς και των νησιών και της επαρχίας. Και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν αρκετά πνευμονολογικά κρεβάτια και κρεβάτια μονάδων για να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες εφημερίας. Όμως, αυτή τη στιγμή που γίνονται οι ανακατατάξεις το “Σωτηρία” λειτουργεί με περίπου 100 πνευμονολογικά κρεβάτια λιγότερα.

Και η προοπτική να λειτουργήσουν όλα κανονικά το χειμώνα που θα χρειάζονται ακόμα περισσότερα, με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει αδύνατη. Πολύ περισσότερο, όταν δίνονται από τη Διοίκηση και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, άλλα κρεβάτια- και προφανώς επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό σε μία Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική που έχει ήδη περισσότερα κρεβάτια απ΄ όσα επιτρέπει ο νόμος και χρησιμοποιεί διπλάσιες νοσηλεύτριες από τις άλλες Κλινικές του “Σωτηρία”.

Και φυσικά Παθολογικές Κλινικές υπάρχουν άφθονες στην Αθήνα και για νοσηλεία και για εφημερίες ενώ οι Πνευμονολογικές Κλινικές είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Η αρχική απόφαση του Υπουργείου Υγείας – και σωστή- ήταν να δημιουργηθούν και άλλες Πνευμονολογικές Κλινικές στο λεκανοπέδιο εκτός του «Σωτηρία», για την κάλυψη των αναγκών σε όλες τις περιοχές. Όμως με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες αυτό είναι αδύνατο και αντί αυτού, το Σωτηρία συρρικνώνεται ενώ παράλληλα και ο προϋπολογισμός του είναι λιγότερος από το μισό άλλων ιδίου μεγέθους Νοσοκομείων. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος!

Η υγεία χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό, οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να γίνονται με μελέτη και οι ανάγκες των ασθενών να λαμβάνονται υπόψη».