Σε όλη την Ελλάδα είχε απλώσει τα δίχτυα της η «συμμορία των φαρμάκων» που έπεσε στον ιστό της Ελληνικής Αστυνομία και του ΣΔΟΕ.

Στο πολυδαίδαλο κύκλωμα εμπλέκονται γιατροί, ιατρικοί επισκέπτες, φαρμακευτικές εταιρείες, κλινικές, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τουλάχιστον τρεις γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη είχαν συλληφθεί μέχρι χτες το βράδυ και 15 άτομα είχαν προσαχθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, ενώ ακόμα δύο προσαγωγές είχαν γίνει στην Αθήνα.

Μεταξύ των προσαχθέντων είναι γιατροί και υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν με δύο τρόπους: από τη μία άδειαζαν την ελληνική αγορά από ακριβά φάρμακα και τα πουλούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από την άλλη εισήγαγαν παράνομα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα παράνομα φάρμακα και σκευάσματα εισάγονταν από την Τουρκία και στη συνέχεια διοχετεύονταν σε ενδιαφερόμενους κλινικών, γιατρών και φαρμακείων. «Ενδιάμεσοι» στη διακίνηση φέρονται υπεύθυνοι φαρμακευτικών εταιρειών και αποθηκών.

Αξιωματικοί που μίλησαν στην εφημερίδα «Το Έθνος» είπαν ότι τα μέλη της σπείρας είχαν στήσει εταιρεία μαϊμού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης αγόραζαν ακριβά φάρμακα, κυρίως αντικαρκινικά, από τα φαρμακεία παράνομα, δημιουργώντας και τεχνητή έλλειψη ώστε να γίνουν νέες παραγγελίες.

Στη συνέχεια έβγαζαν παράνομα σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία τα συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία πωλούνταν ακόμα ακριβότερα στις αγορές. Με αυτόν τον τρόπο γλίτωναν χιλιάδες ευρώ από δασμούς και επιπλέον κέρδος από τη διαφορά τιμής.