Στην Ελλάδα το κάπνισμα ευθύνεται για το 17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών και για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα. Επίσης, με βάση εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ευθύνεται για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία (το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών).

Όσον αφορά τη συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων για το κάπνισμα, αυτή ανέρχεται σε 400.011.801 ευρώ – 554.123.300 ευρώ (το 7,7 – 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους). Εκτιμάται δε ότι το συνολικό άμεσο ιατρικό κόστος, που αποδίδεται στο κάπνισμα, φτάνει τα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας. Αν στο κόστος συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες, π.χ. απώλειες παραγωγικότητας λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας, τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή φτάνει στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρω ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

Ωστόσο, η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα καταναλωτικά πρότυπα των καπνιστών, καθώς μια αύξηση της τάξης του 10% στην τιμή των τσιγάρων θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση κατά 3,7%. Μάλιστα, με βάση εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μια επιπλέον αύξηση της τάξεως των 2€ ανά πακέτο προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2€ δις. Παράλληλα, 330.000 ενήλικες θα κόψουν το κάπνισμα, 125.000 νέοι θα αποτραπούν από το να το ξεκινήσουν, ενώ θα αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πορίσματα σχετικά με τα «Οικονομικά του Καπνίσματος στην Ελλάδα», που προέκυψαν κατά τη συζήτηση που πραγματοποίησαν εχθές (Πέμπτη 18 Απριλίου) στο Μέγαρο Υπατία, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πηγή: vita.gr