Η Ventana Medical Systems, Inc. (Ventana), μέλος του Ομίλου Roche και η Biocare Medical, LLC (Biocare) ανακοίνωσαν την επίτευξη μη αποκλειστικής συμφωνίας άδειας χρήσης, που επιτρέπει στη Biocare την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ευρεσιτεχνίες και υλικά που σχετίζονται με τη διαγνωστική χρήση του p63 στην έρευνα και στα IVD.

Παράλληλα, η Biocare και η AsymmetRx Medical, Inc. (AsymmetRx) αποκατέστησαν τη μεταξύ τους διένεξη όσον αφορά την τεχνολογία του p63. Στα πλαίσια αυτού του διακανονισμού, η Biocare απέκτησε παγκόσμια άδεια μέσω της Ventana για τη διανομή του μονοκλωνικού πρωτογενούς αντισώματος ποντικού p63 (4A4) στην αγορά της έρευνας και των IVD και η AsymmetRx συμφώνησε να τερματίσει όλες τις νομικές διαδικασίες σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η AsymmetRx διατηρεί την αποκλειστική, παγκόσμια άδεια σύμφωνα με τα αρχεία ευρεσιτεχνίας της Ιατρικής Σχολής του Harvard για τη χρήση του αντισώματος p63 ως βοηθήματος στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου.

«Αποστολή μας είναι η βελτίωση της ζωής όλων των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο», λέει η Mara Aspinall, Πρόεδρος της Ventana Medical Systems, Inc. «Μέσω του προγράμματος αδειοδότησής μας, καθιστούμε τα πιο εξελιγμένα προϊόντα της βιομηχανίας διαθέσιμα στα άτομα που έχουν ανάγκη και συμβάλλουμε στη διασφάλιση της προτυποποίησης των διαγνωστικών αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών».


Το γονίδιο p63 ανακαλύφθηκε στο εργαστήριο του Harvard από τον Dr. Frank McKeon και η διαγνωστική εξέταση του p63 για τον καρκίνο επινοήθηκε από μία συνεργασία των εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής του Harvard, του ιδρύματος για τον καρκίνο Dana Farber και του Νοσοκομείου Brigham and Women.

Η πρωτεΐνη p63 εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό στον προστάτη, στο μαστό, στην ουροδόχο κύστη και στον πνευμονικό ιστό και το μονοκλωνικό πρωτογενές αντίσωμα ποντικού p63 (4A4) φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμο στη διαφοροποίηση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων σε συνδυασμό με τα μορφολογικά ευρήματα. Σημαντικός αριθμός άρθρων σε κορυφαία κλινικά περιοδικά έχουν αναφέρει την ακρίβεια και τη χρησιμότητα του p63 ως βοηθήματος στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, ενώ έχει καταστεί ως χρυσός κανόνας (Gold Standard) που χρησιμοποιείται από κορυφαία νοσοκομεία, εργαστήρια και ειδικούς παγκοσμίως.

«Η ένταξη του p63 στα διαγνωστικά πάνελ μας για τον πνεύμονα, τον προστάτη και το μαστό πραγματικά ενισχύει τη δυνατότητα της πλατφόρμας Multiplex IHC να βοηθήσει τους παθολογοανατόμους στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και παγιώνει το πάθος μας για τη φροντίδα του ασθενούς και τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο με κάθε μία αντικειμενοφόρο πλάκα», λέει ο Roy Paxton Yih, Πρόεδρος & CEO της Biocare Medical, LLC.

«Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους τύπους καρκίνους όσον αφορά τη διάγνωση και η εξέταση που βασίζεται στο p63 προσθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη σωστή διάγνωση. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συμφωνία μας με τη Ventana, και τώρα με τη Biocare, καθώς θα παρέχει μία πλατφόρμα που θα καταστήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις του p63 διαθέσιμες στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Peter F. McKeon, Πρόεδρος της AsymmetRx Medical, Inc.